Demirören ve Ziraat: Söz bitti, 2 milyar doları aşkın borç yapılandırılmıyor

Demirören ve Ziraat: Söz bitti, 2 milyar doları aşkın borç yapılandırılmıyor
Ziraat Bankası’ndan çektiği 750 milyon dolar krediyi geri ödemeyen Demirören Holding’in, yapılandırmaya çalıştığı kredi borcu faizle birlikte 2 milyar doları aştı. Sözcü Yazarı Serpil Yılmaz, Demirören ve Ziraat Bankası arasındaki son durumu yazdı.

Sözcü Yazarı Serpil yılmaz, 'Ziraat Bankası Demirören'e kapı duvar' başlıklı yazısında, aldığı milyonlarca dolarlık kredileri geri ödeyemeyen Ziraat Bankası hakkındaki son süreci aktardı.

Demirören Holding'in Doğan Medya satın alırken kullandığı 750 milyon dolar kredi karşılığında, Kemer Country projesi içinde yer alan araziyi 300 milyon dolar değerlemeyle bankaya ipotek etiğini hatırlatan Yılmaz, şirketin borç yapılandırmada güçlük yaşadığını yazdı. Yılmaz'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Uluslararası haber ajansı Reuters, 5 Ekim'de servis ettiği haberde, bankacı haber kaynaklarından birisinin 'Şirket, ana işletmelerden para kazanmakta zorluk çekiyor, bu durum borç yapılandırmalarını güçleştiriyor"

Demirören Holding'n bankalarla anlaşarak yapılandırmaya çalıştığı kredi borcu 2 milyar dolara ulaşmış. Bazı kaynaklara göre faizle birlikte borç tutarı bu rakamı da aşıyor. Bloomberg ise geçtiğimiz ay grubun 1.5 milyar dolarlık borç yapılandırma için bankalarla görüşmeye başladığı haberini paylaşmıştı.

Benim kaynaklarım da Demirören'e Ziraat kapsının kapandığını söylüyorlar. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu'ndan henüz “borç yapılandırma” yönünde bir imza çıkmamış.

Demirören Holding enerji sektöründe faaliyet gösteren şirket Güzel Enerji'yi (Total Oil Türkiye ve M Oil) 2020'de 450 milyon dolara OYAK'a satmıştı. Finans çevreleri bu satışı, “Demirören'i kurtarma” operasyonu olarak nitelendirdi. İyi de bu satıştan Ziraat'in kasasına para girmiş mi? Güvenilir kaynaklarım; “5 kuruş” girmediğini söylüyorlar.

Doğan Medya'nın satışının yapıldığı dönemde, Demirören'e krediyi veren Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Hüseyin Aydın'dı. Aydın'ın Ziraat ekibinden Metin Sezici Hürriyet Gazetecilik'e finans müdürü olarak transfer oldu. Hürriyet Gazetecilk ve Matbaacılık A.Ş, 20 Mayıs 2021 tarihinde aldığı yönetim kurulu kararı ile Sezici ve ekibnin görevine son verdi. Yönetim kurulunda ve yetkilendirmede yapılan değişilikler 28 Haziran 2021 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlandı.

“Sermaye piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Hürriyet Gazetecilk ve Matbaacılık A.Ş. (HURGZ.E) payında 05/10/2021 tarihinden itbaren 1 ay süreyle mevcut “Açığa Satış Yasağına” ilave olarak “Kredi İşlem Yasağı” ile “Emr İptalinin, Emr Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması” önleyici tedbirler uygulanacaktır.” Borsa İstanbul'da da rüzgar tersine estiğine göre bir tahminde bulunacağım: Bu kadar gürültü içnde AKP önümüzdeki seçimlere Demirören medyası lie gitmez. Asıl soru şu: Ziraat Bankası'nın 750 milyon doları nerede?