‘Damat Berat’ın Ektikleri Biçiliyor! Her 6 AVM’den Biri Konkordato İlan Edecek

‘Damat Berat’ın Ektikleri Biçiliyor! Her 6 AVM’den Biri Konkordato İlan Edecek
Ekonomide kriz derinleşiyor. Bir çok firma konkordato alma derdinde. En büyük kriz ise AVM’lerde. Türkiye’deki 450 kadar AVM, borçları nedeni ile bankalara geçti. Forum’un 9 AVM’sinin konkordato talep etmesi ise, bir çok firmayı harekete geçirmiş durumda. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın uyguladığı politikalar nedeniyle her 6 AVM’den 1’i konkordato başvurusu yapma hazırlığında.

Bir süre önce uygulamaya alınan ekonomi politikalarının ekonomiye faturası ağır olmaya başladı. Uygulanan kur ve faiz politikaları bit çok firmayı mali darboğaza sürüklemiş durumda. Haciz baskısı altında olan yüzlerce firma, konkordato alarak nefes alma arayışında.

FORUM 9 AVM’Sİ İÇİN KONKORDATO İSTEDİ

Forum’un, aralarında Marmara Forum, Forum İstanbul’un da olduğu 9 AVM’sinin konkordato talep etmesi AVM sektöründe resmen deprem etkisi yaratmış durumda. Alışveriş Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, Türkiye’de 447 AVM’nin bulunduğunu belirterek, bankaların kontrolünde olan AVM sayısının ise 60-70 civarında olduğunu söyledi. Bu da 6 AVM’den birinin konkordatoyu bir seçenek olarak değerlendirebileceği anlamına geliyor.

BORÇ MİKTARI 12 MİLYAR DOLAR

AYD Başkanı Şapkacı’nın verdiği bilgilere göre hâlihazırda AVM’lerin borçları, 10-12 milyar dolar civarında ve bunun da yaklaşık yüzde 80’i döviz kredi borçlarından oluşuyor. TL gelirleri karşısında çok daha hızlı yükselen kur nedeni ile kurumlar artık bu borçların faizini ödemekte bile zorlanıyor. 9 AVM’si için konkordato isteyen Forum’un bankalara borcu ise 600 milyon Euro seviyesindeydi.

O KARAR SEKTÖRÜN ÖLÜM FERMANI OLDU

Sektör kaynakları, kiralara getirilen döviz yasağının, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak döneminde uygulamaya konulduğunu kaydederek “Sektörün ölüm fermanı o kararla alındı. Üstüne pandemi geldi. AVM’ler bir daha da kendini toparlayamadı” dedi.

70 AVM, BANKALARIN ELİNDE

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni alışveriş merkezi (AVM) yapımı ve açılmasının büyük oranda durduğunu belirterek, “Türkiye’de yaklaşık 450 AVM var ve bunlardan 70’i finansman sıkıntısı nedeniyle borç aldığı bankalara devredildi” bilgisini vermişti.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :