'Cumhurbaşkanı ikna edildi, Merkez Bankası Başkanı değişimi ertelendi'

Ekonomist İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına ilişkin, "Piyasaya bir sinyal geldiği söyleniyor. 'Sayın Cumhurbaşkanı ikna edildi, Merkez Bankası faizi düşürmeyecek hatta başkan değişimi bile ertelendi' diye bir söylenti yayıldı. Gerçek mi değil mi bugün saat 14.00'de göreceğiz" dedi.

Ekonomist İbrahim Kahveci, Halk TV'de Neden Sonuç programında ABD Merkez Bankası'nın (Fed), faiz kararını değerlendirirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına ilişkin tahminlerde bulundu. Kahveci, "Fed'in genişlemeyi azaltması Türkiye için olumsuz bir haber" dedi.

Kahveci, "Merkez Bankası'nın açıklamaları tutarsız. Dün söylediğini bugün yalanlıyor ya da tersini yapabiliyorlar. Faizim negatif. Vatandaş güvenli liman olarak dövize gidiyor. ABD Merkez Bankası sözlü yönlendirmeyi o kadar iyi yaptı ki ABD borsaları yükselişteydi. Aslında Türkiye için olumsuz bir haber. Fed'in parasal genişlemeyi azaltması, azaltma planını ortaya koyması..." diye konuştu.

Kahveci şunları söyledi:

Merkez Bankası'ndan bugün sürpriz karar olarak faiz düşüşü çıkar. Piyasa, Merkez Bankası'na 'Bekle' mesajı veriyor. Türkiye'nin ekonomideki en önemli sorunu bir bireyin ekonomi hakkındaki tüm kararları vermesi. Enflasyonu düşürmekle görevli Merkez Bankası nasıl enflasyonu yükseltmekle uğraşır?

Cumhurbaşkanı ikna edildi, başkan değişimi ertelendi

Dün akşam saatlerinde Fed'in açıklamasından önce borsada düşüş, dövizde de yükseliş seviyede yatay bekleyiş vardı Merkez Bankası faizi düşürecek diye. Son bir saatte iş değişti. Piyasaya bir sinyal geldiği söyleniyor. 'Sayın Cumhurbaşkanı ikna edildi, Merkez Bankası faizi düşürmeyecek hatta başkan değişimi bile ertelendi' diye bir söylenti yayıldı. Gerçek mi değil mi bugün saat 14.00'de göreceğiz. Saat 14.00'de eğer Merkez Bankası faiz indirmezse demek ki akşam saatlerinde borsaya birileri bilgiyi üfledi.