Fed faiz kararını açıkladı

Fed faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini yüzde 0 ve 0,25 aralığında tuttu.

Karar metninde varlık alımlarına ilişkin ifadeler de yer aldı. Buna göre ekonominin varlık alımlarını azaltmak için ilerleme sağladığı ifade edildi. 2022’de faiz artışı bekleyen Fed yetkilisi sayısı da arttı.

2022 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı 7’den 9’a çıkarken, 2023 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı 13’ten 17’ye yükseldi.

Tahvil alımlarına ilişkin mesaj

Fed tarafından yayımlanan metinde, pandemiden etkilenen sektörlerde son aylarda iyileşme olduğu belirtildi. Aynı zamanda vaka sayılarındaki azalmaya dikkat çeken metinde enflasyondaki yüksekliğin sürdüğünü vurguladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) varlık alımlarını mevcut seviyesi olan aylık 120 milyar dolarda tutma kararı aldı.

Metinde tahvil alım programındaki değişikliğe dair ifadeler de yer aldı. İyileşme devam ederse programda yakın zamanda ılımlı bir azaltmaya gidilebileceği belirtildi.

Büyüme aşağı, enflasyon yukarı yönlü revize edildi

2021’deki çekirdek enflasyona ilişkin tahminler ise 3,4’ten 4,2’ye yükseltildi.

Büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi. Büyüme yüzde 7’den 5,9’a işsizlik ise yüzde 4,8’den 4,5’e revize edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından basın toplantısı düzenliyor.

Powell basın toplantısında şunları söyledi:

Genel olarak ekonomik aktiviteyi düşündüğümüz zaman iş gücü piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etti. İşçi talebi oldukça güçlü. Ağustos’ta istihdam artışı görünür bir şekilde yavaşladı.

İş piyasasındaki katılım düşük seviyelerden çok fazla yükselme göstermedi. Pandemiyle alakalı faktörler, istihdam artışını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Bu kaygılar azaldıkça istihdamda artışa yol açacaktır. Önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasında artış tahmin edilmektedir.

'Enflasyon geçici'

Enflasyon yüksek kaldı ve önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek. Fiyatlarda yukarı yönlü baskı görülüyor. Bu darboğazlar beklenenden uzun sürdü ve bu yılın enflasyon tahminlerini etkiledi. Bu etkiler geçici ve hayatımızdan çıkacak. Enflasyonda uzun vadeli hedefimize ulaşacağız.

Yeniden açılma devam ettikçe farklı sorunlar doğabilir. Bu da yukarı yönlü enflasyon riski oluşturabilir. Para politikası çerçevemiz, enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının önemini ve maksimum istihdam hedefimizi vurgulamaktadır.

Yüksek enflasyon ciddi bir endişe olacak olursa buna tepki vereceğiz ve araçlarımızı kullanacağız. Ekonomi politikası virüsün gidişatına bağlı olacaktır.

Varlık alımları kritik öneme sahip bir araçtır. Pandemi başından beri çok işe yaradı. Bugünkü toplantımızda komite hedeflerimiz yolunda attığımız adımları gözlemleme kararı aldı. Bu ilerleme beklendiği gibi devam ederse ve ekonomik koşullar komiteyi tatmin edebilecek bir seviyeye gelirse komite , varlık alımlarının yakın zamanda yavaşlayacağı yönünde bir karar verilebilir.

Komite üyelerinin çoğu varlık alımlarında azaltım için istihdam hedefinin de yakalandığını düşünüyorlar, ancak bazıları hala gidilecek yol olduğunu düşünüyorlar

Toparlanma devam ettikçe varlık alımlarında kademeli azaltma, önümüzdeki yılın ortasında uygun olabilir.