Citi, JPM, Morgan, Barclays'den faiz yorumları: Faiz indirimi bekleyen var

Citi, JPM, Morgan, Barclays'den faiz yorumları: Faiz indirimi bekleyen var
Merkez Bankası'nın politika faizini 1 puan indirmesinin yankıları devam ediyor. Kararın ardından, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley ve Barclays sene sonu beklentilerine ilişkin güncellemelerini paylaştı.

Morgan Stanley stratejistleri, yayımladıkları araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini ve 100 baz puanlık sürpriz indirimle faiz gevşeme döngüsünün erken başladığını söyledi.

Yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek üç toplantıda 50’şer baz puanlık indirimler beklediklerini belirten stratejistler, 2021 sonunda politika faizinin yüzde 16,50’ye 2022’nin sonunda ise yüzde 12,50’ye ineceğini düşündüklerini belirtti.

Enflasyon tahminlerini sene sonu için yüzde 15,8’den 16,2’ye çıkardıklarını belirten Morgan Stanley stratejistleri, 2022 yılında enflasyonun ortalama yüzde 14 olmasını beklediklerini ifade etti.

Yine de Türk lirasına karşı uzun dolar pozisyonlarını kapattıklarını açıklayan banka, Türk lirasının değer kaybetmeye devam edeceğini fakat bunun daha önceki düşüşler kadar hızlı olmayacağını düşündüklerini ve yüksek carry maliyeti yüzünden zamanlamanın önemli olduğunu belirtti. Stratejistler, 2022 için 9,50’lik Dolar/TL tahminlerini sabit tuttuklarını dile getirdi.

Citi: 100 baz puanlık faiz indirimi sürpriz oldu

Citi stratejistleri de 100 baz puanlık bir faiz indiriminin sürpriz olduğunu ve enflasyonun Kasım ayına kadar yüzde 19’un üzerinde kalmasını beklediklerini belirtti. Stratejistler, Ocak ayında ortak enflasyon beklentilerinin yüzde 11,15 seviyesinde bulunurken şimdi yüzde 16,74 seviyesinde olduğunu söyledi.

Daha önceki çalışmalarının faiz indirimi için alan olmadığını gösterdiğini belirten Citi, dolarizasyonun ve risk primlerinin buna göre artacağını vurguladı.

Citi, düşük uluslararası rezerv pozisyonları ve zorlu makroekonomik koşullar düşünüldüğünde beklenenden erken gelen faiz indiriminin büyük ölçekte daha fazla olumsuz etkisinin olabileceğini belirtti.

JP Morgan: Enflasyon tahminimizi yüzde 16,7'ye çıkardık

Aralarında Yarkın Cebeci’nin de bulunduğu JP Morgan ekonomistleri de faiz indiriminin sürpriz olduğunu, dezenflasyon sürecine zarar vereceğini ve indirim döngüsüyle beraber 2022 Mayıs aynda faizlerin yüzde 15’e kadar gerilemesini beklediklerini söyledi.

2021 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 15,5’ten 16,7’ye çıkardıklarını belirten JP Morgan, faiz indirim döngüsünün ne kadar hızlı olacağına bağlı olarak enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenme riski bulunduğunu söyledi.

Karar metninin açık bir yönlendirmede bulunmadığını belirten JP Morgan, “Eğer TCMB enflasyondaki yükselişe rağmen şu an faiz indirecek kadar cesaretliyse, gelecek aylarda baz etkisinden dolayı düşecek enflasyon sonrasında daha fazla faiz indirimine gidebilir” dedi.

Ekim ayında neredeyse yüzde 20’ye ulaşan enflasyon sonrasında TCMB’nin gelecek toplantıda faiz indirimine gideceğini düşünmediklerini belirten JP Morgan, yılın son iki ayında toplam 100 baz puanlık bir indirimle politika faizinin yüzde 17 seviyesinde 2021’i kapatmasını beklediklerini söyledi.

Barclays: Sene sonunda faizlerin yüzde 15 olmasını bekliyoruz

Barclays de faiz indirimin beklediklerin bir ay daha erken geldiğini belirterek 100 baz puanlık üç faiz indirimiyle sene sonunda faizlerin yüzde 15 seviyesine inmesini beklediklerini söyledi.

2022’nin ikinci çeyreğinde kurun 9,4’e ulaşmasını beklediklerini dile getiren Barclays stratejistleri, Türkiye’nin cari açığının, azalmış Döviz rezervlerinin ve yüskek seviyedeki döviz cinsinden borcunun Türk lirası üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.