Çinli BYD'den sonra Trendyol'a da vergi kıyağı çekildi

Çinli BYD'den sonra Trendyol'a da vergi kıyağı çekildi
Geçtiğimiz haftalarda BYD'nin Türkiye'de kuracağı fabrika yatırımını açıklanmasının ardından şirkete sağlanan vergi avantajları ekonominin gündemine oturdu. Halk TV yorumcusu İbrahim Kahveci'nin haberine göre ise yeni e-ticaret yasası düzenlemeleri sonrası Pekin menşeili e-ticaret devi Trendyol’a milyarlık vergi avantajı sağlandı.

7 Temmuz'da Çinli araçlardan alınacak ek gümrük vergisi düzenlemesi sonrası dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Manisa'da fabrika kuracağını açıklamıştı. Yakın zamanda ekonomi yönetiminin aldığı kararla Çin menşeli otomobil ithalatı 'yatırım teşvik belgesi' kapsamında ek mali yükümlülükten muaf tutulmuştu. Bu kararın duyulmasıyla beraber Çin şirketleri Türkiye pazarına akın etmeye başladı.

ŞİMDİ DE VERGİ KIYAĞI TRENDYOL'A MI?

İbrahim Kahveci, Çinli BYD’ye verilen yatırım teşvikinin ardından e-ticaret devi Trendyol’a milyarca liralık vergi avantajı tanınmasını sorguladı.

İşte o yazı;

Önce BYD…

Şimdi ise Trendyol…

İkisi de Çinli firma. İkisine de yüz milyarlarca liralık kıyak geçiliyor.

Durum şu: AB ile uyumlu şekilde Çinli otomobil üreticilerine ek vergi konuldu. Ardından BYD Türkiye’de yatırım kararını açıkladı ve BYD’ye yatırım öncesi Türkiye’de otomobil satışında vergi indirimi getirildi. Bakın burada sadece Türkiye’de üreteceği otomobillere indirim gelmedi. Yatırım yapma kararı ile şimdiden Çin’de üretilen araçlara vergi indirimi getirildi.

Prof. Dr. Ümit Özlale BYD kıyağı ile toplamda 4 milyar dolar (132 milyar TL) vergi gelirinden vazgeçildiğini açıkladı.

İki hafta önce Halk TV’deki programımda bir duyumdan bahsetmiştim: Futbol Federasyonu seçimi ile bir paket olarak e-ticaret yasasında da değişikliğe gidilecekmiş…

Paketin ilk kısmını başaramadılar. Zaten asıl önemli kısım paketin ikinci maddesiydi. Ve Abdullah Güler perşembe günü e-ticaret yasasında da yeni düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Duyum doğruymuş.

Türkiye’de e-ticaret yasası 2022 yılında bütün partilerin oyları ile TBMM’den geçmişti. Şimdi bu yasayı yeni AK Parti değiştirmek istiyor.

Herkesin evet dediği önceki yasa mı yanlış; yoksa Çin aşkına (!) kapılmış yeni ekibin değişiklik talebi mi?

Gelin inceleyelim ve kararı siz verin.

Eski yasada değiştirilmek istenen madde belli: LİSANS ÜCRETİ

Bu verginin değişmesi için Çinli firmanın iş birliğine gitmediği yer nerede ise kalmadı. Medya dünyası bile bu kirli ilişkilerle sallanmıştı.