Bu Geceyarısı Yine Zam Var!

Bu gece yarısı gelmesi beklenen zamla birlikte motorinin litresi İstanbul’da 41.62 TL, Ankara’da 42.36, İzmir’de 42.58 TL’ye yükselecek. Ana gider kalemlerinden olan akaryakıtta fiyatlar artınca iğneden ipliğe zam geliyor. Tüketiciler vergi indirimi bekliyor.

Motorin fiyatı bu gece yarısı 1.38 TL artacak. Bu zamla birlikte motorinin litresi İstanbul'da 41.62 TL, Ankara'da 42.36, İzmir'de 42.58 TL'ye yükselecek.

Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatları yüzde 115 arttı. Bu, asgari ücretlinin alım gücünü 49 litre düşürdü.

Akaryakıt zamları, iğneden ipliğe zam olarak yansıyor. Nakliye ve taşımacılık maliyetleri artıyor, bu da gıda, giyim, ulaşım gibi temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarını yükseltiyor.

Tüketicinin alım gücü düşüyor

Akaryakıt zamları, tüketicinin alım gücünü de düşürüyor. Örneğin, asgari ücretli bir çalışanın, zamlı asgari ücretle alabileceği motorin miktarı, zam öncesine göre 49 litre azalmış durumda. Bu da, tüketicinin alım gücünün düştüğünü gösteriyor.

Tüketici vergi indirimi talep ediyor

Tüketiciler, akaryakıt zamlarına karşı vergi indirimi yapılmasını talep ediyor. Bu sayede, akaryakıt fiyatlarının bir miktar düşürülmesi ve tüketicinin alım gücünün artırılması mümkün olabilir.

Devletin vergi indirimi yapması şart

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, akaryakıt zamlarına karşı devletin vergi indirimi yapması gerektiğini söyledi. Deniz, “Bu artış sürdükçe başta gıda olmak üzere tüketicinin zorunlu tüketimlerine ciddi maliyetler yüklenecek. Kontağı çevirirken 10 defa düşünüyoruz, hayat kalitesi kalmadı. İnsanların ulaşım hakkı ellerinden alınıyor. Devletin burada bir vergi fedakârlığı yapması şart” dedi.