Borsayı Ukrayna ve petrol vurdu: Kayıplar yüzde 3,5'i aştı

Borsayı Ukrayna ve petrol vurdu: Kayıplar yüzde 3,5'i aştı
Küresel piyasalarda Rusya- Ukrayna krizi nedeniyle yaşanan satış dalgası ve geçen haftanın kapanışında Fitch'ten gelen not indiriminin etkisiyle Borsa İstanbul'da satıcılı bir gün yaşanıyor. Gün ortasına doğru satışlar sertleşirken BİST 100'de kayıplar yüzde 3,5'i aştı.

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi negatif başladığı yeni haftada kayıpları yüzde 3,5’e yaklaştı. Tüm endekslere yayılan bir kayıp gözlenirken bankacılık endeksinde de düşüş yüzde 3’e dayandı.

Geçen cuma uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch’ten gelen not indiriminin yanı sıra küresel piyasaları kırmızıya dönüştüren Rusya-Ukrayna gerginliği borsadaki satışlarda etkili oluyor. Saat 11:39 itibariyle sanayi endeksinde yüzde 3,5, halka arz endeksinde yüzde 2,67, mali endekse yüzde 3, ulaştırma endeksinde ise yüzde 4,6 kayıp var.

Dünya borsalarında satış baskısı

Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle satışlar kürsel piyasalarda da etkisini hissettiriyor. Açık olan bütün piyasalarda kırmızı ekranlar dikkat çekerken Avrupa borsalarında da kayıpla yüzde 3 civarında seyrediyor. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 3,4; Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 3; İspanya'da IBEX 35 yüzde 2,85; Londra'da FTSE 100 Endeksi yüzde 1,9 ekside. ABD'de vadeli endekslerde kayıpla ise yüzde 1'e yaklaşıyor.

Asya borsaları da gerilerken petrol fiyatları yedi yılın zirvesine yükseldi, tahvil getirileri geriledi ve euro değer yitirdi.