Bloomberg’den dikkat çeken Borsa İstanbul analizi

Bloomberg’den dikkat çeken Borsa İstanbul analizi
Bloomberg’in kıdemli gelişen piyasalar editörü Srinivasan Sivabalan, Türkiye’de deprem sonrasında borsada yaşanan gelişmeleri kaleme aldı.

Borsa İstanbul'da geçen hafta hayata geçen düzenlemelerle ilgili bir yazı kaleme alan Bloomberg, hükümetin borsaya yönelik müdahalesi nedeniyle Türkiye'nin finans dünyasının normallerinden bir adım daha uzaklaştığını belirtti.

Bloomberg’in kıdemli gelişen piyasalar editörü Srinivasan Sivabalan, Türkiye’de deprem sonrasında borsada yaşanan gelişmeleri kaleme aldı.

Borsa İstanbul Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sert gerilemiş, sonrasında ise bir hafta kapalı kalmıştı. Bir haftalık aranın ardından Borsa İstanbul bir dizi müdahale ile birlikte tekrar açıldı ve ralli yaptı.

Bireysel emeklilik fonlarının hisse senedi yatırımı yapmasının önünün açılması ve hisse geri alımının teşvik edilmesi bu önlemlerden bazıları oldu.

‘NORMALDEN UZAKLAŞMA’

Konu ile ilgili bir yazı kaleme alan Bloomberg ise hükümetin borsaya yönelik müdahalesi nedeniyle Türkiye’nin finans dünyasının normallerinden bir adım daha uzaklaştığını belirtti. Yazıda son yıllarda yabancı yatırımcıların borsadan uzaklaştığını hatırlatan Sivabalan analizinde şu ifadelere yer verdi:

“Geçen haftadan önce borsa, Türkiye’de devletin siyasi heveslerinden büyük ölçüde bağımsız olan son ekonomik dayanaklardan biriydi. Artık durum böyle değil. Hükümet, bir dizi hızlı değişiklikle borsaya nakit pompaladı ve BIST 100 Endeksi’nde 20 milyar dolarlık bir ralli tasarladı. Kağıt üzerinde BIST 100 endeksi hâlâ tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın ama gerçekte Türkiye normal finans dünyasından bir adım daha uzaklaştı.

Dünyadaki yatırımcılar, kimin iktidarda olduğuna bağlı olarak kuralların değiştiği bir borsaya para yatırmak istemediklerini söylüyor. Ancak manevraların kriz sırasında alınan geçici önlemler mi yoksa siyasi bir durum mu olduğunu bilmek zor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mayısta yapılacak seçimlerden önce varlık fiyatlarını yüksek tutmaya çalışıyor.”

Uluslararası yatırımcılara göre, Türkiye’nin borsada yaptığı değişiklikler ülkeyi kapalı bir piyasaya dönüştürme riskini artırdı.