‘Black Friday’ öncesi dolandırıcılık uyarısı

‘Black Friday’ öncesi dolandırıcılık uyarısı
Black Friday (Kara Cuma) öncesi vatandaşları siber dolandırıcılığa karşı uyaran ekonomist Rahmi İncekara, "Güvensiz ağlar ve sahte linklerden uzak durun” dedi.

İstanbul Kent Üniversitesi’nden ekonomist Rahmi İncekara, Black Friday’a (Kara Cuma) 1 gün kala, tarihine ilişkin bilgi vererek, tüketicilere uyarılarda bulundu.

Black Friday (Kara Cuma) nedir?

Black Friday’ın, ABD’de Şükran Günü'nden sonraki ilk cuma gününe verilen isim olduğunu belirten İncekara, “Black Friday bir resmi tatil değildir. 1932 yılından beri Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak ‘Black friday’ kabul edilmektedir. Black Friday süresince, mağazalar çok erken saatte açılıp, geç saatte kapanmaktadır. Pek çok mağaza bu süreç zarfında normalinden daha fazla indirimli satış yapmaktadır. Alışveriş çılgınlığı sebebiyle trafik yoğunluğu, kazalar ve kalabalığın getirdiği zorluklar bugünün ’Black Friday’ olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere'deki mağazalarda etkili olan Black Friday, tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır. Koronavirüs pandemisiyle etkisini daha da hissettiren e-ticaret, Black Friday alışveriş çılgınlığının daha da fazla artmasını sağlamıştır” diye konuştu.

Türkiye'de nasıl uygulanıyor?

Türkiye'de de pek çok kampanya düzenlendiğini aktaran Rahmi İncekara, “Firmalar, Black Friday yerine Efsane Cuma, Süper Cuma, Şahane Cuma gibi kampanyalarla alışveriş çılgınlığına dahil oluyor. Black Friday alışveriş çılgınlığı 26 Kasım tarihinde başlayacak. Seçili ürünler kapsamında yüzde 80'e varan indirimlerin planlandığı, mağazalarda ve e-ticaret sitelerinde pek çok markanın yüzde 50'ye varan indirimlerle satışa katılacağı Black Friday heyecanı şimdiden başladı. Her ne kadar 26 Kasım başlangıç olsa da 8 Kasım haftası itibariyle indirim trendi başladı” ifadelerini kullandı.

Alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli?

Koronavirüs nedeniyle Black Friday indirimlerinden yararlanmak isteyen tüketicilerin, fiziksel mağazalar yerine online alışveriş sitelerini daha fazla ziyaret ettiğine dikkat çeken İncekara, “Bu noktada tüketiciler Black Friday heyecanı ile tedbiri de elden bırakmamalıdır. Pandemi döneminde alışverişlerin daha çok mobil ve internet üzerinden gerçekleştiği düşünüldüğünde tüketicilerin, siber dolandırıcılık konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Alışverişlerde sanal kart kullanımı, maillerin doğruluk kontrollerinin yapılması, güvensiz ağlar ve sahte linklerden uzak durulması, mobil cihazların güvenilirliği gibi bir dizi önlem akılcı ve güvenli bir alışverişi temin etmektedir” dedi.


Firmalara çağrı

Black Friday'in arz tarafında yer alan firmaların, kampanyalarını, tüketicileri yeterli seviyede bilgilendirecek şekilde kurgulaması gerektiğini hatırlatan İncekara, “Lojistik süreçler, sipariş yoğunluğundan etkilenmeyecek şekilde planlanmalıdır. Pandemi döneminde yıldızı daha da parlayan e-ticaret altyapısının ulusal ve küresel yönergelerle uyumlu hale getirilmesi şarttır. E-ihracat ile ilgilenen firmaların çeşitli ve farklı yabancı pazarlar için strateji oluşturması da elzemdir” diye konuştu.

Kaynak:DHA