Beklenen ING Araştırması Sonuçlandı! Parası Olanların En Çok Tercih Ettiği Yatırım Aracı Belli Oldu

Beklenen ING Araştırması Sonuçlandı! Parası Olanların En Çok Tercih Ettiği Yatırım Aracı Belli Oldu
ING Türkiye'nin Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması (TTEA) sonuçlarına göre, 2023'ün dördüncü çeyreğinde tasarruf sahipliği yüzde 23,3'e yükseldi. Düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 69 oldu. Hisse senetleri tercih edilen üçüncü tasarruf aracı oldu.

ING Türkiye'nin, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkinlerin tasarruf alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla başlattığı Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması (TTEA) IPSOS iş birliğiyle yıllardır devam ediyor. 2023'ün son çeyreğine ilişkin sonuçlar açıklandı ve tasarruf sahipliği oranında dikkate değer bir artış kaydedildi.

YÜKSEK TUTARDA TASARRUF SAHİPLİĞİ

2011 yılında başlatılan araştırma, 2023'ün son çeyreğinde tasarruf sahipliği oranının yüzde 23,3'e ulaştığını gösterdi. Bu sonuç, araştırmanın başladığından beri kaydedilen en yüksek ikinci tasarruf sahipliği oranı olarak kaydedildi.

ÇOCUKLU VE ÇOCUKSIZ BİREYLER ARASINDA FARK

Dördüncü çeyrekte, çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 19 seviyesinde sabit kalırken, çocuksuz bireylerde bu oran yüzde 5 artarak yüzde 29'a yükseldi.

DÜZENLİ TASARRUFA DEVAM

Araştırmaya katılan tasarruf sahiplerinin yüzde 69'u düzenli olarak tasarruf yapıyor. Bu çeyrekte, erkeklerde düzenli tasarruf yapanların oranı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3 artarak yüzde 74'e yükselirken, kadınlarda bu oran yüzde 61'e geriledi.

TASARRUF NEDENLERİ DEĞİŞMİYOR

Tasarrufu olanların yüzde 62'si "geleceğe yatırım" yapma gerekçesiyle tasarruf yapıyor. İkinci sırada ise yüzde 17 ile "çocuklarım için" geliyor. Tasarrufu olmayanların yüzde 40,8'i ise yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlıyor.

YATIRIM ARACI TERCİHLERİ

Tasarruf sahiplerinin tercihlerine göre, yastık altı altın ve nakit yüzde 26 ile en çok tercih edilen tasarruf aracı olurken, sistem içi altın yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. Hisse senetleri ise yüzde 14 ile üçüncü sırada geldi.

CİNSİYETE GÖRE TERCİHLER

Erkekler, kadınlara oranla daha fazla hisse senedi tercih ediyor. Kadınların daha çok tercih ettiği tasarruf araçları ise yüzde 5 farkla yastık altı altın ve nakit ile sistem içi altın oldu.

Erkeklerin tercih ettiği tasarruf araçları arasında yüzde 9 farkla hisse senedi ve Borsa ile yüzde 7 farkla döviz vadeli hesap bulunuyor.

SONUÇ

Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması, tasarruf alışkanlıklarının cinsiyet ve çocuk durumuna göre nasıl şekillendiğini ortaya koyuyor. Gelecek için yatırım yapma düşüncesi, Türk bireylerin tasarruf motivasyonunu belirleyen ana faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.