Başbakan'dan Seçim Rüşveti

Başbakan'dan Seçim Rüşveti
Seçimlere bir hafta kala Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuda çalışan işçilere zam açıklaması dikkat çekti.Başbakan Davutoğlu, “Düşük ücretlilerde aylık 50 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası iyileştirme yapılmıştır....

Seçimlere bir hafta kala Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuda çalışan işçilere zam açıklaması dikkat çekti.

Başbakan Davutoğlu, “Düşük ücretlilerde aylık 50 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası iyileştirme yapılmıştır. Düşük ücretten kasıt da aylık 2 bin 150 TL’sinin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 150 TL’sini geçmemek üzere 100 TL her ay için iyileştirme yapılacak. 2 bin 151 TL ile 2 bin 250 TL olan aylık brüt çıplak ücretlerine aylık 2 bin 250 TL’sinin geçmemek üzere 75 TL, 2 bin 251 TL ile 2 bin 350 TL arasındaki işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 350 TL’sini geçmemek üzere aylık 50 TL iyileştirme yapılacaktır” dedi.

Davutoğlu, “Ücret zammı olarak 2015'in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapılmıştır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşk'ünde, Kamuda Çalışan İşçilerin Toplu İş Sözleşmesine Esas Teşkil Edecek Çerçeve Anlaşma Protokolü’nü imzalayarak, basın toplantısı düzenledi. Emeğin hakkının, terin kurumadan verilmesinin kendilerinin temel ahlaki ilkeleri olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’nin ekonomik şartları ve dengeleri içinde işçilere, memurlara ve tüm çalışanlara en iyi imkanların sunulmasının prensipleri olduğunu kaydetti. Bütün görevleri halkın hayat standartlarını yükseltmek, daha iyi bir gelecek sunmak için çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Davutoğlu, imkanlar ölçüsünde işçilerin, emekçilerin ve sendikaların taleplerini karşılamaya büyük özen gösterdiklerini belirtti. Alınan kararları anlatan Başbakan Davutoğlu, işçilere ücret zammı olarak 2015’in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda 11,3 oranında artış yapıldığını açıkladı. Artışın enflasyon ve enflasyon beklentilerinin çok üzerinde olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bu çok net bir refah aktarımı ve artışıdır. Hayat standardı anlamında bir yükselmedir. Hayırlı mübarek olmasını diliyorum” dedi.

 DÜŞÜK ÜCRETLERE İYİLEŞTİRME

Başbakan Davutoğlu, düşük ücretlere yapılan iyileştirmeleri de şöyle açıkladı:

“Düşük ücretlilerde aylık 50 TL ile 100 TL iyileştirme yapılmıştır. Düşük ücretten kasıt da aylık 2 bin 150 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 150 TL’yi geçmemek üzere 100 TL her ay için iyileştirme yapılacak. 2 bin 151 TL ile 2 bin 250 TL olan aylık brüt çıplak ücretlere aylık 2 bin 250 TL’yi geçmemek üzere 75 TL, 2 bin 251 TL ile 2 bin 350 TL arasındaki işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 350 TL’yi geçmemek üzere aylık 50 TL iyileştirme yapılacaktır.”

YILDA BİR DEFA 500 TL DENGE ÖDENECEĞİ VERİLECEK

Sosyal yardımlar ile maktu ödemelerde ücret zammı oranında ayda 220 TL olmak üzere artışlar yapıldığını ifade eden Davutoğlu, giyim, yemek yardımı gibi sosyal yardımlara da devam edileceğini kaydetti.

Yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere denge ödeneği olarak 500 TL ödeme yapılacağını da açıklayan Davutoğlu, bunun da işçilerin genel standardını yükselten bir uygulama olduğunu ifade etti. İkinci yıl için de ücret artışlarının enflasyon oranında olacağına dikkat çeken Davutoğlu, daha sonraki yıllar içinde enflasyonun altında kesinlikle bir ücret politikası takip etmediklerini, her zaman işçilerin Türkiye’nin genel ekonomik dengelerinin üzerinde bir refaha ulaşmaları için ellerinden gelen katkıları gösterdiklerini kaydetti.

ASIL İŞTE ÇALIŞTIRILANLAR TAŞERON İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRILMAYACAK

Taşeron işçilerin durumunu yakından ilgilendiren konuda iki önemli karar aldıklarının altını çizen Başbakan Davutoğlu, şunları ifade etti:

“Kamuoyunda taşeron olarak bilinen hususlara net bir çözüm getirmeye kararlıyız. Asıl işte çalıştırılan alt işveren işçilerin kadroya alınması için çalışmalar süratle tamamlanacak. Geçen sene bu konuda bir düzenleme yaptık. Bu, kanun düzenlemesiyle yetki Bakanlar Kuruluna verildi. Bakanlar Kurulumuz bütün ilgili kurumları talimatlandırdı. Bu konuda atılacak adımlar konusunda nihai bir istişareyle bu konuyu kesinlikle seçimlere müteakip çözüme kavuşturacağız. Zaten karayollarındaki işçilerimizin sorunları da çözülmüş ve gerçekten bir şenlik, bayram havasında neticeye ulaşmıştır. Hiçbir şekilde taşeron işçilerimiz mağdur edilmeyecek. İlkesel olarak söylüyorum; asıl işte çalıştırılanlar, taşeron işçi olarak çalıştırılmayacaklar. Asıl işçiler kadroya alınacak, yardımcı işçi statüsündekilerde belirlenecek ve bundan sonra asıl iş ile yardımcı iş arasındaki ayrımı net ve açık bir şekilde herkes bilecek. İşe girerken de hangi işe niçin girdiğini herkes bilmiş olacak.”

GEÇİCİ İŞÇİLERDE SÜRE KISITLAMASINI AŞACAK YASAL DÜZENLEME YAPILACAK

5 ay 29 günden fazla çalıştırılmayan geçici işçiler konusunun uzun zamandır gündemlerinde olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, bu durumun iş üretkenliğini negatif yönde etkilediğini ifade etti. Davutoğlu, “Bütün bunları ortadan kaldıracak şekilde eğer o alanda işçiye ihtiyaç varsa bu süre kısıtlamasını da aşacak yasal düzenleme yapılacak, yani 5 ay 29 gün gibi süre olduğu düşünülmeksizin bunlar işlerine devam edebilecekler, ta ki o konuda bir ihtiyaç hasıl olmuş olsun” dedi.

İyi niyetle yaklaşıldığında, güzel temenniler ve beklentilerle masaya oturduğunda çok güzel neticelerin hasıl olduğunu kaydeden Davutoğlu, alınan kararların işçileri memnun edeceğini emin olduğunu dile getirerek, “Bütün emekçilerimize, işçilerimize emeklerini hakkı olan bu ücretleri iyi günlerde kullanmaları sağlıklı bir hayat içinde refahların artıracak şekilde değerlendirmeleri konusunda da iyi dileklerimi ifade etmek istiyorum” dedi. İmza atılırken “Seçimden sonra Bakanlar Kurulu’nun eşleri ve sizin belirleyeceğiniz işçilerin aileleri ile hep beraber piknik yapalım” önerisi de geldi.