Bankalardan Yeni Kredi Kartı Kararı: Tüm Kart Sahiplerinden Bu Para Kesilecek!

Bankalardan Yeni Kredi Kartı Kararı: Tüm Kart Sahiplerinden Bu Para Kesilecek!
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'tan oluşan 3 kamu bankası, müşteriler için geçerli olan yüzde 3.66 oranındaki alışveriş faizini normal alışverişler için yüzde 2.39'a, akaryakıt alışverişleri için yüzde 2.25'e indirdi. Ayrıca alınan karar, alışverişlerin taksitlendirme maliyetinde de düşüş yaşanmasına neden olacak.

28 Mayıs seçimlerinin ardından yıllardır yürütülen "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisinden 180 derecelik bir dönüş yapan yeni ekonomi yönetimi, 8 Haziran 2023 tarihi itibarıyla fiilen 'parasal sıkılaşma' sürecini başlatmıştı.

Bu doğrultuda politika faizi 8 aylık sürede yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 45'e çekilirken, her türlü kredili ürün ihtiyacında daralma öngören adımlar atılmış ve yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından da kredi kartlarına yönelik kısıtlamalara gidileceğinin sinyalleri verilmişti.

3 BANKADA KARTI OLANLARDAN ARTIK BU ORANDA FAİZ KESİLECEK!

Tüm bu mesajlara karşın kamu bankalarının aldığı karar, piyasalarda oldukça sürpriz bir etki yarattı. Kredi kartı işlemlerine yönelik daraltmaya teşvik edecek adımların atılması beklenirken, 31 Mart seçimleri öncesinde iktidarın talepleri doğrultusunda yeniden 'kartlı alışveriş' kullanımını teşvik eden değişiklikler hayata geçirildi.

kart12.jpgTürkiye'de milyonlarca müşteriyi bünyesinde bulunduran Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'tan oluşan 3 kamu bankası, geçtiğimiz aylarda yüzde 3.66 olarak sabitlenen kredi kartı aylık alışveriş faizini normal alışverişler için yüzde 2.39'a, akaryakıt alışverişleri içinse yüzde 2.25'e çekti.

Atılan adım her ne kadar vatandaşların lehine bir durum olsa da, makro ekonomi politikalarında bir süredir tekrarlanan 'parasal sıkılaşma' söylemi ile taban tabana zıtlık içeriyor. Değişiklik sonrası kartlı alışverişlerde halihazırda yürürlükte olan yıllık yüzde 75.68'lik faiz oranı, normal alışverişler için yüzde 44.35'e, akaryakıt alışverişleri içinse yüzde 41.33'e inecek.

"MALİYETLERİN AZALMASI TÜKETİCİ İÇİN İYİ AMA..."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte her fırsatta piyasalara yönelik rasyonel ekonomi politikalarının yürütüleceğini açıklayna yeni ekonomi yönetimi, enflasyon hedefini tutturabilmek adına radikal adımların atılmasından geride durulmayacağını belirtmişti.

kart13.jpgTüm bunlara rağmen alınan bu karar, piyasalarda "31 Mart öncesi seçim ekonomisi başlatıldı" şeklinde yorumlandı. Seçim öncesi birçok alanda harcamaların artması beklenirken, Mart ayının ilk haftalarında emekli maaşlarında da değişikliğe gidilmesi öngörülüyor.

Ekonomistler, Türkiye'de uzun süreli parasal sıkılaşma sürecinin gelecek yıllarda seçim olmaması nedeniyle 1 Nisan 2024 tarihinde başlayacağı noktasında hemfikir.