Aşırı sıcaklar petrole olan talebi patlattı

Aşırı sıcaklar petrole olan talebi patlattı
Sıcak hava ve doğalgaz fiyatlarındaki sert yükselişin petrole olan talebi tetikleyeceği beklentisiyle, Uluslararası Enerji Ajansı bu yılki günlük petrol talep tahminini 380 bin varil artırarak 2.1 milyon varile yükseltti.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), sıcak havalar ve doğalgaz fiyatlarındaki sert yükselişin petrole dönüşü tetikleyeceği beklentisiyle bu yıl için küresel petrol talep tahminini yükseltti. Paris merkezli kurum, aylık olarak yayımladığı raporunda 2022 yılı için günlük petrol talep tahminini 380 bin varil artırarak 2.1 milyon varile yükseltti. Yukarı yönlü revizede Orta Doğu ve Avrupa’dan gelen talebin etkili olduğu ifade edildi.

Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını sınırlamasıyla bu yıl doğalgaz fiyatları sert yükseliş kaydetti. Bu durum birçok sanayi şirketinin yakıt olarak doğalgazdan petrole dönmesine neden oldu.

‘Rusya’nın petrol üretimi düşecek’

UEA, Avrupa Birliği'nin (AB) ithalat yasağının devreye girmesiyle Rusya'nın petrol üretiminin gelecek yılın başında yüzde 20 düşeceği tahminini paylaştı. Raporda, Rusya'da üretimin bu aydan itibaren kademeli olarak düşeceği, ambargoların devreye girmesiyle düşüşün hızlanacağı belirtildi. AB'nin Rusya'dan petrol ithalat yasağının aralık ayında devreye girmesi bekleniyor. Rusya'nın petrol üretimi son 3 ayda arttı. Temmuzda Asya'ya yapılan ihracattaki güçlenmeyle üretim günlük yaklaşık 10.8 milyon varile ulaştı.