Araç Bakımına Bir Servet Harcıyoruz: En Büyük Pay O Parçaya Ait!

Araç Bakımına Bir Servet Harcıyoruz: En Büyük Pay O Parçaya Ait!
Türkiye'de araç bakımına 2023'te 8.8 milyar dolar harcandı. En büyük pay lastiğe ait. Araç parkı yaşlanıyor.

Sabah yazarı Ufuk Sandık, “Araç bakımına 8.8 milyar $ harcadık” başlıklı köşe yazısında önemli noktalara dikkat çekti. Sandık, Türkiye'nin otomotiv parkının yaşlanmasıyla yenileme pazarının büyüdüğünü vurguladı.

LASTİĞE 1.59 MİLYAR DOLAR

Sandık, Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği'nin (OSS) hazırladığı rapora göre 2023'te otomotiv yenileme pazarı için 6.46 milyar dolar harcandığını belirtti. Ağır ticari araçlarla birlikte bu rakamın 8.8 milyar dolara ulaştığını söyledi. En büyük harcama kaleminin 1.59 milyar dolar ile lastik olduğunu aktardı.

COVID ETKİSİYLE BÜYÜME

Covid öncesi yıllarda satışların azalması ve ortalama araç yaşının 14'ün üzerine çıkması, yenileme pazarının büyümesini tetiklediğini ifade etti. Sandık, "İkinci el araç bakım ve servis hizmetlerine olan ihtiyaç arttı" dedi.

ARAÇ PARKININ YAŞI 14

Rapora göre, Türkiye'de otomotiv parkının yaşlandığını belirten Sandık, parkın yüzde 24'ünün 21 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu söyledi. Ortalama yaşın binek araçlarda 14,1, hafif ticari araçlarda 13,6 ve toplam araç parkında 14 olduğunu açıkladı.

MARMARA BÖLGESİ LİDER

Türkiye araç parkının yüzde 31.7'sinin Marmara Bölgesi'nde yer aldığını belirten Sandık, diğer bölgelerin sırasıyla İç Anadolu, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu olduğunu aktardı.

Sandık, araç başına katedilen ortalama kilometrenin binek araçlarda 18 bin 665, hafif ticari araçlarda 13 bin 438 olduğunu ifade etti. Yenileme pazarının 2028'de daha da büyüyeceğini vurgulayan Sandık, lastik satışlarının 2.03 milyar dolara ulaşacağını söyledi.