Ankara Ve Karakas Arasında Altın Anlaşması

Ankara Ve Karakas Arasında Altın Anlaşması
Türkiye, Venezuela ile güneyinde altın madenciliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladı. Ayrıca, iki ülke arasında petrol ve doğal gaz konusunda işbirliği için de anlaşmalar imzalandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Türkiye ile ülkenin güneyinde altın madenciliği için bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Maduro, Türkiye'nin yatırımıyla altın madenciliği faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti ve bölgedeki sahaların geliştirilerek doğaya saygılı ve üretken bir örnek oluşturulacağını vurguladı. Ancak, bu faaliyetlerin detayları ve hangi kuruluşlar tarafından yürütüleceği konusunda net bilgi vermedi.

Ülkenin güneyindeki geniş alanlarda çetelerin kontrolünde yasa dışı madencilik yapıldığına dikkat çeken Maduro, madencilerin silah altında kötü koşullarda çalıştırıldığını ve kaçak madenlerden sızan zehirli atığın çevreye zarar verdiğini belirtti.

Maduro, yerel televizyona yaptığı açıklamada Türkiye ile yapılan anlaşmaların amonyak rafinerisi inşası ve gaz rezervlerinin kullanımı ile ilgili olduğunu da söyledi. Bu anlaşmaları "petrol, gaz ve altının geleceği için 3 muhteşem proje" olarak nitelendirdi. Maduro, 28 Temmuz'da yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını da açıkladı.

Ankara-Karakaş ilişkilerinin özellikle 2018 seçimlerinin ardından yaşanan siyasi kriz döneminde geliştiği belirtiliyor. Türkiye, Maduro'nun başkanlığının meşruiyeti tartışıldığı dönemde Karakaş hükümetine açık destek vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maduro'nun Haziran 2022'deki Türkiye ziyareti sırasında, iki ülkenin benzer görüşlere sahip olduğunu ve Venezuela'ya yönelik tek taraflı yaptırımlara karşı olduklarını ifade ettiği belirtiliyor.

Altın ticaretinde hızlı bir artış yaşanan bu dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacmi halihazırda 1 milyar dolara yaklaşıyor ve bu rakamın üç katına çıkarılması hedefleniyor. Erdoğan'ın bu yıl Venezuela'yı ziyaret etmesi beklenirken, henüz net bir tarih belirlenmedi. 2018'de gerçekleşen resmi ziyaret, Türkiye'den Venezuela'ya Devlet Başkanı düzeyindeki ilk ziyaret olmuştu.