Alüminyum fiyatları son 10 yılın zirvesine çıktı

Alüminyum fiyatları son 10 yılın zirvesine çıktı
Çin'in karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla üretimi azaltması ve talepte görünen artış dolayısıyla alüminyum fiyatları 2011 yılından bu yana en yüksek fiyata çıktı.

Emtia tarafında yukarı yönlü ivmenin yeni aktörü alüminyum oldu.

Arzdaki daralmaya karşı talep tarafındaki yukarı yönlü ivme ile alüminyum fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Londra Metal Borsası’nda alüminyum fiyatları haftanın ikinci işlem gününde yüzde 3 artarak ton başına 2 bin 726 dolar seviyesini test etti. Bu 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeydi. Alüminyum fiyatlarında rekor seviye 3 bin 300 dolar olarak kaydedildi.

Otomobil parçalarından ev eşyalarına kadar birçok ürün grubunda kullanılan alüminyum, pandemi döneminde ekonomik aktivitedeki gerileme ile durgun bir seyir izlemiş, ekonomik aktivitedeki toparlanma sürecine paralel olarak talepte artış kaydedilmiştir.

Talepte hızlanma gözlenirken, dünyanın en büyük üreticilerinden Çin’de üretim kesintileri arz tarafında baskı oluşturdu. Enerji kullanımının yoğun olduğu alüminyum sektörü, hava kirliliği nedeniyle Pekin yönetiminin de gündemindeydi. Mevsimsel enerji kesintileri de alüminyum üretimini aşağı çeken faktörlerden biriydi.

Yükselişin devam etmesi bekleniyor

Alüminyum fiyatları 10 yılın zirvesindeyken, kurumlar yukarı yönlü ivmenin devam edeceğini öngördü. Goldman Sachs, Citi ve Trafigura gibi kurumlar, arz kısıtlamaları derinleştikçe alüminyum fiyatlarında yukarı yönlü bir boşluk olduğuna dikkat çekti.

Ülkelerin karbon emisyonlarını azaltmaya daha çok teşvik edildiği elektrikli araçlarda alüminyum kullanımı emtiadaki yukarı yönlü tahminleri destekleyen unsurlardan biri oldu.

Birçok analist, Çin’in devlet rezervlerindeki alüminyumu serbest bırakması karşısında üretim kısıtlamalarının devam edeceği tahminleri nedeniyle pazarın bir süre daha sıkı kalacağını tahmin etti.

Temmuz ayı başında Pekin yönetimi, devlet rezervlerinden 50 bin ton alüminyumu piyasaya arz etmeye başladı. Alüminyum cephesinde ise, sürülecek 50 bin ton ürün, bir önceki ayın 3,31 milyon ton üretiminin yüzde 1,5’ini oluşturdu.