Almanya’da 1.621, bizde 248 euro: ‘Asgari ücretlinin hali içler acısı’

Almanya’da 1.621, bizde 248 euro: ‘Asgari ücretlinin hali içler acısı’
Türkiye, asgari ücret sıralamasında 25 Avrupa ülkesi arasında 24’üncü sırada. Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Altunöz, Almanya’da 1.621 euro alan asgari ücretli saatte 12 euro kazandığı halde bizde 2 euro aldığını belirterek, “Avrupa’daki yerimize baktığımızda durum içler acısı. Almanya’da asgari ücret bizimkinin 5.6 katı. Bu nedenle asgari ücrete önemli bir artış yapılmalı” dedi.

Gözler bugün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıklayacağı ara zam oranına çevrilirken, yüzde 73.5’e yükselen enflasyon Türkiye’de asgari ücretlinin alım gücünü her geçen gün daha da eritiyor. Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Altunöz, Türkiye’de son dönemde ciddi boyutlara ulaşan enflasyonun neden olduğu zamlar ve işsizlik gibi kronik makroekonomik sorunların asgari ücretlinin alım gücünü gözle görülür şekilde düşürdüğünü söyledi. Brüt asgari ücret tarafından Avrupa’daki yerimize baktığımızda durumun içler acısı olduğunu vurgulayan Altunöz, “Eurostat verilerine göre Avrupa ülkeleri içinde Türkiye, yılın ilk yarısında brüt asgari ücrette 25 ülke içinde 24’üncü sırada yer alıyor. Almanya’da 1.621 euro brüt asgari ücret alan asgari ücretli saatte 12 euro kazanıyor. Bizde ise 5 bin lira brüt asgari ücretle (yaklaşık 285 euro) saatlik kazanç sadece 2 euro. Avrupa’daki yerimize baktığımızda durum içler acısı. Almanya’da asgari ücret bizdekinin yaklaşık 5.6 katı” dedi.

asgari-tablo.jpg

‘5 ayda alım gücü kaybı 5 bin TL’yi aştı’

Asgari ücretin düşüşünde ve satın alma gücünün zayıflamasında kurdaki ciddi artışların yadsınamaz olduğuna dikkat çeken Altunöz, “Sonuç olarak gerek kurdaki artışlar gerekse enflasyon neticesinde bu yılın ilk 5 ayında asgari ücretlinin alım gücü kaybının 5 bin TL’yi aşması ve asgari ücretin milli gelire oranının azalması asgari ücrette önemli bir artış yapılmasını gerekli kılmaktadır” diye konuştu.

Alım gücü ne durumda?

Utku Altunöz, Almanya’da birçok marketten teyit ettiği rakamlarla oluşturduğu alışveriş sepetini Türkiye’dekiyle karşılaştırdı. Buna göre, 1 lt süt, 1 kg un, 1 kg şeker, 1 lt yağ,1 kg patates 1 kg domates, 1 kg muz, 10’lu yumurtadan oluşan sepet Almanya'da ortalama 15 euro’ya (yaklaşık 264 lira) doluyor. Bizde ise aynı sepet Türkiye’nin en yaygın market zincirlerinden birinde 198.35 liraya (11.3 euro) doldurulabiliyor. Yani Almanya’da sepet asgari ücretin 0.009, Türkiye’de ise asgari ücretin 0.03’ü ediyor. Almanya'da asgari ücretli arabasının 50 litre alan deposunu 15, bizde ise ancak 3 kez doldurabiliyor.