AKP'nin sağlık 'devrimi': Yurttaş, hastanelere yüzde 43 daha fazla ödüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sağlık Harcamaları istatistiklerine göre, 2018 yılında hanehalkının hastanelere cepten yaptığı harcamalar son 3 yılda yüzde 43 artış göstererek 10 milyar 975 milyon TL’ye ulaştı.
İHA'da yer alan habere göre; kişi başı sağlık harcamaları ise 2018 yılında yüzde 15,9 artarak 2 bin 30 TL’ye yükseldi. Bu tutarın yüzde 77,5’i devlet tarafından karşılanırken yüzde 17,3’ü yani 351 TL’si ise hanehalkı tarafından ödendi.
Cepten yapılan harcamaların yüzde 40’ı ise hastaneler için yapıldı. Kişi başı sağlık harcaması 2012 yılından bu yana en fazla artışı 2018 yılında kaydetti.
Artan harcamalar, girişimcileri de harekete geçirdi
Her geçen yıl hastaneler için yapılan sağlık harcamalarındaki artış girişimcileri de harekete geçirdi. 2019 yılında, sağlık harcamalarında tasarruf sağlamak ve hastalara farklı hizmetler arasından seçim imkanı sunmak için kurulan e-sağlık platformu heryerdesaglik.com'un kurucusu Uzm. Dr. Ali Yakut, “İhtiyaç duyulan sağlık hizmetleri için vatandaşların özel sağlık kuruluşları arasında karşılaştırma yapması büyük önem taşıyor. Farklı seçenekler arasından ihtiyaca en uygun hizmete erişim imkanı sunan platformumuzda, kişilere hizmet boyunca karşılaştığı sorunlar için de danışmanlık hizmeti sunuyoruz." dedi.
Şehir hastanelerine ödenen para
AKP iktidarının 'sağlıkta dönüşümün ikinci ayağı' olarak pazarladığı şehir hastanelerinin işleyiş tarzına bakılınca, ikinci ayağın halk sağlığından ziyade bir rant kapısı olarak dönüştüğü göze çarpıyor. Otel gibi gösterilmek istenen şehir hastaneleri, yetersiz hizmetleri ve kent merkezlerine olan uzaklıklarıyla dikkat çekiyor. Öte yandan, hastalara müşteri gözüyle bakıldığı şehir hastanelerinde, şirketlere devletin 'hasta garantisi' vermesi ve hastanelerden randevu almanın zorluğu da eleştirilenler arasında.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalara göre, bütçe bugün konuşulduğu hâliyle kabul edilirse 2018 yılında bakanlık bütçesinin yüzde 6,6'sını işgal eden şehir hastaneleri 2020 yılında bütçenin yüzde 18'ini işgal edecek.
Sağlık Bakanı Koca, 2020 bütçesindeki 10,2 milyar TL'nin içinde, kullanım bedelinin yani ödenecek kiranın 5 milyar TL'nin üzerinde olduğunu açıkladı. Bu kira, hastaneyi yapan şirketlere 25 yıl boyunca ödenecek.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Mersin Tabip Odası'na göre ise, yalnızca Mersin Şehir Hastanesi'nin aylık kira bedeli 11 milyon lira. Her ay güvenlik, temizlik, yemek, laboratuvar, radyoloji gibi hizmetler için ödenen ücret de 30 milyar TL.