AKP iktidarında cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı: Çiftçi başına borç 90 bin liraya çıktı

AKP iktidarında cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı: Çiftçi başına borç 90 bin liraya çıktı
BDDK verilerine göre, 2002 yılında çiftçi başına bin lira olan borç tutarı 2020 yılında 89 bin liraya çıktı. 2002 yılında çiftçilerin bankalara olan borcu 2.4 milyar lirayken, AKP iktidarı döneminde 194.7 milyar liraya çıkarak cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

Elektrik ve doğalgazın yanı sıra tohum, gübre, mazot, zirai ilaç gibi üretim girdilerine gelen ardı ardına zamlar çiftçileri üretim yapamaz hale getirirken, bankalara olan borcunu da katladı. Çiftçilerin içinde bulunduğu çıkmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) rakamlarına da yansıdı. BDDK’nın yayınladığı son verilere göre, 2002 yılında çiftçilerin bankalara olan borcu 2.4 milyar lira iken, Nisan 2020'de 194 milyar liraya çıkarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yani AKP iktidarından önce çiftçi başına yaklaşık bin lira borç düşerken, bu rakam 89 bin liraya çıktı.

Tek adam sistemi çiftçiyi borca boğdu

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin son bir yılda kullandığı kredi miktarının 52.4 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek rakamı ve toplam borç miktarının da 194.7 milyar lira ile Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Çiftçilerin 2018 Haziran döneminde bankalara olan borcunun 96.9 milyar lira olduğunu vurgulayan Sarıbal, “Aradan geçen 46 ayda 97.8 milyar lira daha kredi kullandılar. Tek adam sistemi para kazandırmak yerine çiftçiyi borca boğdu” dedi.

Toplam borç 300 milyar lira

Çiftçilerin tohum, gübre, mazot, zirai ilaç, tarımsal sulama ve elektrik gibi borçlarının da eklendiğinde bu borcun 300 milyar liraya ulaştığını ifade eden Sarıbal, “Çiftçilerimizin sadece bankalar olan borcu yok. Bunun yanında Tarım Kredi Kooperatifi ve tarımsal girdi sağlayan tedarikçilere olan borçlar da 100 miyar lirayı buldu. Toplamda 300 milyar lirayı bulan bir borç yükünden bahsediyoruz” dedi. CHP iktidarında çiftçinin borç problemini çözeceklerini ifade eden Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Faizleri silip borcu uzun vadeye yayacağız

“Çiftçilerimiz üretimden para kazanamadığı için tek çareyi borçlanmakta buluyor. Kim ister borçlanmayı. Çiftçimiz de her yurttaş gibi borçlanmayı istemez. Ancak bu borç sarmalından CHP iktidarında çiftçilerimizin borçlarının faizlerini silip, yaşam ve üretim payı bırakıldıktan sonra kalan para ile ödeyebileceği uzun dönemli bir vadelendirme yapacağız.”