Açlık ekonomisi: Yurttaşlar gelir oluşturabilmek için her şeyini satıyor

Açlık ekonomisi: Yurttaşlar gelir oluşturabilmek için her şeyini satıyor
İşsizlik ve geçim sıkıntısı karşısında geçinmeye çalışan yurttaşlar, buzdolabına konulacak şeyler alabilmek için buzdolabını satma noktasına geldi.

Hükümet, yapılan yüksek zamlar karşısında emekçinin yaşadığı gelir erimesini görmedi. Asgari ücrete yaşam maliyetinin de çok altında fiyat artışı yaptı. Erdoğan asgari ücretle ilgili olarak, "Geldikleri noktayı görelim jestimizi yaparız" açıklamasında bulunmuştu. Hükümetin asgari ücrete yaptığı jest ise 'asgari bir jest' oldu.

Asgari ücrete yapılan ayda 304 liralık 'artış' günde 10 liralık bir artışa denk düşerken işçilerin, çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları karşılayabilmesi ise imkansız görünüyor.

Yurttaşlar geçim sıkıntısının ve hayat pahalılığının karşısında 'çözüm'ü kişisel eşyalarını sosyal medya hesaplarında satmakta buldu. Sosyal medya hesaplarından ev eşyalarını, kıyafetlerini satmaya başlayan yurttaşlar; yapılan zamlarla artan yaşam maliyeti karşısında geçinemiyor.

Geçtiğimiz sene de benzer tablolar ortaya çıkmış, sosyal medya üzerinden organlarını bile satacak kadar umutsuzluğa kapılan yurttaşlar ülke gündemine düşmüştü. Buna rağmen iktidar kanadı kılını kıpırdatmamış, yaşanan ekonomik sorunları görmezden gelmiş, "Nisan mayıstan daha iyi olacak" gibi komik cümleler kurmuşlardı.

Millî Gazete’den Furkan Erten’in haberine göre, e-ticaret sitelerini sollayan Twitter ve Instagram’da insanlar gelir oluşturmak için birçok şeyi satmaya başladı. Çamaşır makinesi, buzdolabı gibi birçok ev eşyasının parasızlıktan dolayı satıldığı sosyal medya uygulamaları adeta bitpazarına dönmüş durumda.

Bir öğrenci, kirasını ödemek için çamaşır makinesini sattığını paylaşarak, “Ne olur pazarlık yapmayın” notunu düştü. Geçtiğimiz günlerde bir kullanıcı, “Çocuklarımın okuması için böbreğimi satıyorum” paylaşımında bulunmuştu.

Yurttaşlar gelir oluşturabilmek için eşyalarını satarken, asgari ücrete yapılan 'asgari jest' ise yurttaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılamıyor.

TÜİK’e göre 4 milyon kişi işsiz

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son açıkladığı 2019 yılı ekim ayına ait işsizlik rakamlarına göre, işsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bin kişi oldu. Tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık artış ile yüzde 15,7 olarak gerçekleşti.

Fakat TÜİK’e göre ev işleriyle meşgul olma, eğitime katılma, iş bulmaktan ümidini kesme, emekli olma gibi gerekçelerle sadece 1 ayda 542 bin kişi iş aramaktan vazgeçerek işsiz sayılmadı. Bu bir acayip durum yaşanmasa işsizlik oranı yüzde 13,4 değil, yeni rekor olan yüzde 14,8 olacaktı.