4 gün çalışmaya geçen ilk Türk şirketi 1 yıllık deneme sürecini tamamladı! Sonuçları açıkladı

4 gün çalışmaya geçen ilk Türk şirketi 1 yıllık deneme sürecini tamamladı! Sonuçları açıkladı
Aksa Akrilik, 200 beyaz yakalı çalışanı için dört günlük çalışma haftası denemesini başlattıktan bir yıl sonra bu sistemi kalıcı hale getirerek Türkiye'de haftada 4 gün çalışan ilk şirket oldu. Yüzde 94'lük bir katılım oranına ulaşan bu uygulama, çalışanlardan güçlü bir destek aldı ve şirket içinde işbirliğini ve ekip ruhunu artırdı.

Bloomberg'in haberine göre, maaşlar veya sosyal haklar değiştirilmeden 4 günlük çalışma düzenine geçen şirket, operasyonel verimliliği artırmayı ve iş-yaşam dengesini desteklemeyi amaçladı.

Denemelerin başarılı olmasıyla birlikte, şirket bu çalışma düzenini kalıcı hale getirdi. Aksa çalışanlarıyla yapılan bir ankette, dört günlük çalışma haftasının çalışan bağlılığını, üretkenliği, motivasyonu ve iş-yaşam dengesini yüzde 85'in üzerinde desteklediği ortaya çıktı. CEO Cengiz Taş'a göre, iş başvurularında da artış yaşandı.

Şirketin Ar-Ge ve sürdürülebilirlik grup müdürü Aslı Ertan, çalışanların ve ekibin motivasyonunun arttığını belirtti.

Ancak, uygulama sırasında bazı zorluklar yaşandı. Başlangıçta izin günleri sabit olarak belirlense de, esnek bir yaklaşıma geçildi. Bazı çalışanlar ise tam gün izin yapmak yerine izinleri saatlere bölerek kullanmayı tercih etti. Bu talepler doğrultusunda, Aksa dört günlük çalışma haftasının bir parçası olarak kısmi molalar uygulamaya başladı.

MAVİ YAKALI ÇALIŞANLAR UYGULAMAYA DAHİL EDİLMEDİ

Merkezi Yalova'da bulunan şirket, mavi yakalı işçiler de dahil olmak üzere 1200 kişilik bir işgücüne sahip. Ancak saat bazında ücretlendirilen ve fazla mesai ücreti alan mavi yakalı işçiler daha kısa çalışma haftasına dahil edilmiyor.

Aksa, Türkiye'de bu denemeleri yapan ilk büyük şirket olurken, son yıllarda dünya genelinde birçok şirket benzer denemeler yapıyor. Geçen yıl İngiltere'de yapılan bir araştırma, denemeye katılan şirketlerin çoğunun beş günlük standarda geri dönmediğini ortaya koydu.

Etiketler :