25 yıllık emeği davul zurna eşliğinde toplamaya başladılar! Beklenen an geldi: Yeşil altın hasadı başladı

25 yıllık emeği davul zurna eşliğinde toplamaya başladılar! Beklenen an geldi: Yeşil altın hasadı başladı
“Yeşil altın” olarak adlandırılan ürünün ilk hasadı davul zurna eşliğinde başladı. 45 derece sıcakta şenlik havasında ürünü toplayan işçiler, 25 yıllık emeğin karşılığını alıyor. Sulama projeleri verimi artırdı, umutlar yüksek.

Gaziantep’in en büyük geçim kaynaklarından Antep fıstığında hasat sezonu, Nizip ilçesi Günaltı Mahallesi'nde davul zurna eşliğinde başladı. “Yeşil altın olarak adlandırılan ve normal fıstığa göre daha erken olgunlaşan boz fıstığın ilk mahsulü, toplanıyor.

antep-fistigi-2.png

Yağlı yapısı ve keskin aromasıyla atlılardan yemeklere kadar geniş bir yemek sektöründe kullanılan, lezzet tutkunlarının vazgeçilmezi olan boz fıstık, bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

antep-fistigi-3.png

Sabah saat 05.00’te tarlaya gelen 23 tarım işçisi, 45 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen hummalı bir çalışmayla fıstıkları dallarından özenle topladı. Hasat sırasında yöreye özgü türküler söylendi, bazı işçiler zılgıt çekti, ortaya renkli görüntüler çıktı.

antep-fistigi-4.png

Boz fıstık, normal Antep fıstığına göre yaklaşık bir ay daha erken hasat ediliyor. Yere serilen çadırlarda toplanan ürünler, traktörlerin römorklarına yüklenerek temizleme, kırma ve kavurma işlemleri için tesislere gönderiliyor.

antep-fistigi-5.png

Günaltı Mahallesi Muhtarı Mahmut Bozkurt, bu yıl ürün miktarının geçen yıla göre az olduğunu ancak geleneksel hasat şenliği havasından ödün vermediklerini belirterek “Hasat bizim için bir festival gibi. Fıstık ağaçlarına 25 yıl emek verdik. Şimdi o emeğin meyvesini topluyoruz. Hasat süreci sadece gelir değil, aynı zamanda moral kaynağı. Hem çalışanlar hem de alıcılar için bu ürün büyük değer taşıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)