20 Aralık gecesi yaşananları en net anlatan 3 tablo: Resmi rakamlar Nebati'yi yalanlıyor

20 Aralık gecesi yaşananları en net anlatan 3 tablo: Resmi rakamlar Nebati'yi yalanlıyor
20 Aralık gecesi "Vatandaşlar döviz bozmak için birbiri ile yarıştı" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'yi Merkez Bankası'nın ve BDDK'nın grafikleri doğrulamadı. Ekonomist İris Cibre 3 grafiği ve anlattıklarını halktv.com'a yorumladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasının açıklandığı 20 Aralık gecesi ve sonraki gün Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonundaki 7 milyar dolara yakın bir meblağın eridiği iddialarını yalanlayarak "O gece kimse devreye girmedi, sadece binlerce bireysel satıcı devreye girdi, adeta yarıştılar. O gece dövizini bozdurmak için adeta insanlar yarışa girdi" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise katıldığı bir canlı yayında 20 Aralık gecesi vatandaşların 1 milyar dolar bozdurduğunu ve dövizdeki çözülmenin bu yüzden gerçekleştiğini açıkladı.

Fakat hem Bakan Nebati'yi hem de Çakar'ın açıklamalarını bizzat devletin resmi kurumları olan BBDK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verileri doğrulamıyor.

iris-cibre.jpg

halktv.com.tr'ye konuşan ekonomist İris Cibre, 20 Aralık gecesi ve sonrasında yaşananları 3 grafikle anlattı. Cibre, BDDK ve Merkez Bankası'nın grafiklerinin Bakan Nebati'nin tam tersini söylediğini ifade etti. Dolardaki düşüşün Merkez Bankası'nın arka kapılar arkasında satış yapmasına bağlayan Cibre sözlerine şöyle devam etti:

1.jpg@e507

"Birinci grafikte Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunu görmekteyiz. Grafikta -65,8 milyar dolarlık döviz açığı pozisyonu gerçekleşmiş. Tüm swaplar ve hazine dövizleri bu rakamın içindedir. Merkez'in grafiğine bakınca bir ayda yaklaşık 20 milyar dolarlık satış olduğunu çıkarabiliyoruz. Merkez'in kasasından 20 milyar dolar çıkmış.

2.jpgUğur Gürses

İkinci grafik Grafik BDDK'nın hesaplarını gösteriyor. Tabloya banınca döviz tevdiat hesaplarında bariz bir artış görüyoruz. Yani kişiler döviz almış. Ayın 20'sinde bankaların kasasında 259.8 milyar dolarlık mevduat var. Ayın 22'sine gelindiğinde ise kasada 262 milyar dolara yakın bir mevduat var. Yani bu 2 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık bir döviz alımı olmuş. Dolar düşünce vatandaşın dolar aldığını görüyoruz. Bu net tablo ortada dururken Hazine ve Maliye Bakanı ile TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü nasıl oluyor da gece yarısı vatandaşlar dolar bozdurmak için yarıştı diyor. Anlamıyorum.

3.jpgBDDK

Üçüncü grafikte ise ilk grafiğe benziyor. Fakat bu grafik günbegün yaşananları daha net anlatıyor. 20 Aralık'ta 3.579 ve 21 Aralık'ta da 3.381 milyar dolarlık pozisyon açığı vermiş. Yani neredeyse 2 günde 7 milyar dolarlık satış gerçekleşmiş. Bu satışlar 18 liraya kadar yükselen doların 12 liraya düşmesini açıklıyor.

Bakan Nebati gece yarısı vatandaşların satmak için yarıştığını açıklıyor ama çoğu bankada işlem yapılamadı. Bu bilinçli mi yapıldı yoksa bilinçsiz mi oldu bilemiyorum. O konuda bir şey diyemem. Bankalar zaten kapalıydı. Bakın ben o gece sadece test etmek için 1dolar satmak ve ya almak istedim ama sisteme giriş yapamadım. Yok öyle vatandaş birbiri ile yarışmış falan. Bu beyan gerçeği yansıtmıyor. O gece isteme girmek bile mümkün olmadı"