2 milyona yakın araç sahibine 'egzoz muayenesi' için son uyarı! 2024 cezası dudak uçuklatıyor!

2 milyona yakın araç sahibine 'egzoz muayenesi' için son uyarı! 2024 cezası dudak uçuklatıyor!
Egzoz muayenesi yaptırmayanlara 9 bin 943 lira cezaHava kirliliğini önlemek amacıyla egzoz muayenesi yaptırma zorunluluğu devam ediyor. Egzoz muayenesi yaptırmayanlara 2024 yılında uygulanacak ceza miktarı ise yüzde 58 zamlanarak 9 bin 943 liraya yükseldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerine yönelik denetimlerin titizlikle devam ettiği belirtildi. Bakanlığın hayata geçirdiği Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile egzoz muayenesi yaptırmamış araçları tespit ederek trafik akışını engellemeden denetleme yapılıyor.

egsoz1.webp

Egzoz muayenesi yaptırmanın önemi

Egzoz muayenesi, araçların egzoz sistemlerinin belirlenen standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılıyor. Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar, hava kirliliğine neden oluyor. Hava kirliliği ise solunum yolu hastalıklarından kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.

Egzoz muayenesi yaptırmak için araç sahiplerinin, bulundukları ildeki araç muayene istasyonlarına başvurmaları gerekiyor. Muayene ücreti, aracın yaşına ve motor hacmine göre değişiyor.

4 milyon araçtan 170 bini egzoz muayenesinden geçemedi

1 Ocak ile 1 Temmuz arasında 4 milyon 320 bin 335 araç egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırdı. Yılın ilk yarısında muayeneye gelen araçlardan 170 bin 63'ü egzoz emisyon ölçümünden geçemedi.

Bakanlık tarafından 5 Ağustos'ta başlatılan uygulama ile ölçüm süresi yaklaşan ve bu süresi geçen araç sahiplerine hava kirliliğinin zararları, egzoz emisyon ölçüm yapılmasının önemi ve ölçüm yapılmaması durumunda uygulanacak müeyyideler konusunda SMS ile bilgilendirme yapılmaya başlandı.

egzos2.webp

Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası

Egzoz muayenesi yaptırmayanlara 2024 yılında uygulanacak ceza miktarı, 2023 yılındaki 6 bin 275 liradan yüzde 58 zamlanarak 9 bin 943 liraya yükseldi.

Aynı aracın, yönetmeliklerle belirlenen emisyon standartlarına aykırı bir durum oluşturması durumunda ise ödenecek ceza miktarı ise 19 bin 879 liraya yükseldi.

Egzoz muayenesi yaptırmanın faydaları

Egzoz muayenesi yaptırmanın faydaları şunlardır:

Hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olur.

Çevreyi korumaya katkıda bulunur.

Sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Araç performansını artırır.

Yakıt tasarrufu sağlar.

egcos3.webp