1 tanecik personelin yönetimi için 7 kişiye huzur hakkı: 416 bin 695 TL
İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Türkiye'nin Sudan'da tarım yapmak için kurduğu şirketin bir personeli olmasına karşın başkan ve yönetim kurulu üyelerine 2020 yılında 416 bin 695 TL “huzur hakkı ve ikramiye” ödemesi yapıldığını açıkladı.
İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sudan tarım projesiyle ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çıray, Sudan projesi kapsamında kurulan şirketin 7 yıldır hiçbir faaliyette bulunmadığını, Türkiye'ye taahhüt edilen tarım arazilerinden 1 dönümünün bile tahsis edilmediğini ileri sürdü.
2015 yılında Türkiye ve Sudan arasında imzalanan anlaşma ile kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 raporunun tüm gerçekleri ortaya koyduğunu, yaşananların tam bir skandal olduğunu savunan Çıray, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM’in yüzde 80, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın ise yüzde 20 pay sahibi olduğu şirketin bütçesinin ise 66,5 milyon TL olduğuna dikkat çekti. Çıray şu değerlendirmeleri yaptı:
“Şirketin 2020 itibariyle personel sayısı 1 kişi. Bu kişi de odacı olarak görünüyor. Yani şirketin personeli yok ancak Sudan’da şubesi var. Dahası, şirketin bir başkanı ve 6 yönetim kurulu üyesi görünüyor ve bu kişilere 2020 dönemi için ‘huzur hakkı ve ikramiye’ adı altında 416 bin 695 TL ödeme yapılmış. 7 yıldır hiçbir faaliyet göstermemiş olan şirketin yöneticileri hangi risklerle karşılaştılar da huzur hakkı ve ikramiye aldılar? Ormanlarımız yanarken yangın söndürme uçağı bulamayan bakanlık, Sudan’da tarım yapacağız diyerek her türlü imkanı bulabilmiş anlaşılan.”
"780 bin 500 hektar denildi ama 1 hektar bile tahsis edilmedi"
Şirketin 2018 ve 2019 raporlarında da "Sudan’ın anlaşma kapsamında 780 bin 500 hektarlık araziyi tahsis etmesi durumunda yatırımlara başlanacağı" bilgisinin yer aldığını anımsatan Çıray, "Söz konusu raporda görüyoruz ki Türkiye’ye 1 hektar bile tahsis edilmemiş" dedi.
Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 2019’da yaptığı “Sudan ile ilgili projenin iç güvenlik nedeniyle askıya alındığı” açıklamasına da işaret eden Çıray, bölgede yıllardır süren iç savaşın bu projenin başlatılmaması için zaten çok geçerli ve büyük bir tehdit unsuru olduğunu, ancak bile bile bu projeye başlamanın altında başka nedenler yattığını, bunların da gün yüzüne çıktığını söyledi.
'Çiftçimizin ahı Erdoğan'ı tutacak'
"Bu ucube sistemde yeni anayasada da yeri olmayan sözde Cumhurbaşkanlığı kabinesi adeta yolsuzluk kabinesine dönüştü" diyen Çıray, dezenfektan skandalında görevden alınan bakan Ruhsar Pekcan'ın hiçbir ceza almadan hayatına devam ettiğini anımsattı ve sözlerini şöyle tamamladı:
"Borçlarını yine borçlanarak kapatmaya çalışan tarım üreticilerimizin bugünkü toplam borcu 230 milyar lirayı aşmış durumda. Gübre, mazot, yem, tohum ve zirai ilaçlara gelen zamlar da her geçen gün katlanıyor. Bu şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçilerimize bir çözüm üretilmezken Sudan’da neyin tarımı yapılacak? Türkiye’de arazi mi bitti? Bu hayali projeye harcanan haksız her kuruşta, ülkemizde adeta kan ağlayan binlerce çiftçimizin ahı var!
Sayın Erdoğan’ın kendi ülkesinde vaziyet bu kadar kötüyken Afrika’ya medeniyet getirme hayali aynı Suriye’ye demokrasi getirme hayali gibi hamasetten ve vergilerimizle yandaşı zengin etmekten başka bir şey değil. Vatandaşlarımız ilk seçimlerde ödedikleri vergilerin hesabını sandıkta soracak, iktidara geldiğimizde biz de İYİ Parti olarak tüm bu yolsuzluklarda sorumluların hukuk önünde hesap vermeleri için yüce Türk yargısının önünü açacağız."
Çıray’ın önergesinde sıraladığı sorular ise şöyle:
“- Hiçbir tarımsal faaliyet gerçekleştirmemiş bu şirketin yönetim kurulu üyelerine 416 bin 695 TL “huzur hakkı ve ikramiye” ödemesi yapıldığı doğru mudur? Bu parayı aldıkları ortaya çıkan kişiler kimlerdir?
- Sudan’da ödeme yapılan başka kişiler de var mıdır? Var ise bu kişiler kimlerdir ve ne kadar ödeme yapılmıştır?
- Söz konusu arazi/tarım projesini kim ya da kimler başlatmıştır ve bu proje kapsamında bu zamana kadar Sudan’a toplam ne kadar ödenmiştir?
- 780 bin 500 hektarlık arazi hangi parametrelere göre belirlenmiştir? Sudan belirlenen bu araziden Türkiye’ye neden 1 hektar bile vermemiştir?
- Söz konusu 780 bin 500 hektarlık arazi tek bir araziden mi oluşmaktadır yoksa birden fazla arazinin toplamı mıdır? Bu arazi veya araziler Sudan’ın hangi bölgesindedir?
- Bu arazi/tarım projesinin bugüne kadar Türkiye’ye maliyeti toplamda ne kadardır?
- Türkiye’de çiftçiler ekonomik olarak çok zor durumda iken ve binlerce hektarlık verimli topraklarımız varken, Sudan’da böyle bir projeye milyonlarca dolarlık bütçe ayrılmasını doğru buluyor musunuz?
- Vatandaşlarımızın vergileriyle 7 yıldır hiçbir faaliyet göstermemiş bu hayali arazi projesine milyonlarca lira yatıran sorumlular hakkında hukuki süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?”
Akşener'den Nebati'nin 'alaşağı' çıkışına tepki: Türkiye Cumhuriyeti böyle bir cıvıklık görmedi
PTT yöneticilerine yıllık 4 bin litre akaryakıt kullanım hakkı