Özel okullarda kriz: Veliler çaresiz

Özel okullarda kriz: Veliler çaresiz
2021-2022 eğitim öğretim yılında 14 bin 179 özel okulda 1 milyon 578 bin 233 öğrenci eğitim gördü. Özel okul velileri eğitim ücretlerine yüzde 65'ten fazla zam yapamayan okulların ek hizmetlerle yaptığı fahiş zamlarla karşılaştı. Veliler zamlar nedeniyle çocuklarını özel okuldan almak zorunda kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen aylarda eğitim ücretlerindeki zammın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı. Bu müdahalenin özel okul velilerini bir nebze rahatlatması beklenirken veliler, eğitim ücretine yüzde 65’ten fazla zam yapamayan okulların; yemek, kırtasiye, giysi ve ek giderler gibi 'zorunlu tutulan' ek hizmetlere yaptığı fahiş zamlarla karşılaştı.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, "MEB müdahale etmemiş olsaydı bu yıl eğitim ücretleri yüzde 105 artacaktı" diyerek, zam kısıtlamasının özel okulları olumsuz etkilediğini kaydetti. Öztürk, pandemiden önce 170 bin öğretmen olduğunu bu sayının 150 bine düştüğünü aktarırken, "1,5 milyon öğrencimiz vardı, şimdi 1 milyon 250 bine düştü” diye konuştu.

'Okuldan almak zorunda kaldık'

Ayşe adlı bir veli İstanbul’da bir özel okulda bu yıl yemek ücretinin 11 bin TL’den 30 bine TL’ye ve 11 bin TL olan kitap ücretlerinin 25 bin TL’ye çıkarıldığını söyledi.

Bir başka okulun velisi Hasan ise yemek ücretinin 10 bin TL’den yüzde 300 zamla 32 bin TL’ye çıkarıldığını, 8 bin TL olarak kitap ücretinin 20 bin TL’ye çıkarıldığını ve 10 bin 500 liralık 'genel gider' ödemesi gerektiğini anlatıyor.

Veliler, okulların uyguladığı bu fahiş ek hizmetler sebebiyle çocuklarını okuldan almak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Veliler yönetmelikteki haklarını kullanıp “Ben bu hizmetleri almak istemiyorum” dediklerinde ise “Okul kaydınız yenilenmez” cevabıyla karşılaştıklarını anlattı.