MEB zorunlu tuttu ama... 'Utanç sınavı'nda sistem hatası

MEB zorunlu tuttu ama... 'Utanç sınavı'nda sistem hatası
Muhalefetin ve eğitimcilerin 'utanç sınavı' olarak tanımladığı MEB'in ise 19 Kasım'da gerçekleştirdiği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'nda sistem hatası olduğu ortaya çıktı. Hata nedeniyle 6 bin öğretmen sınava giremedi. Öğretmenler, sınava giremeyenler için bir telafi sınavı yapılmasını talep ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bir parçası olan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı 19 Kasım’da yapıldı. Sınava başvuran ancak MEB'in sistemindeki hata nedeniyle sınava giremeyen yaklaşık 6 bin öğretmen bir an önce telafi sınavlarının yapılmasını istiyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre sınava başvuru işlemlerini yaptığı halde sınav giriş belgesi almak için sisteme girdiklerinde kayıtlarının olmadığını gören öğretmenler, bu konuda dilekçe verdiler. Konu hakkında da Milli Eğitim Bakanlığı’nın 27 Ekim tarihinde okullara bir yazı gönderdiği ve başvuru durum kontrolü ekranı hazırlandığı buradan kontrol işleminin yapılabileceği belirtildi.

'MEB'in hatası yüzünden sınava giremedik'

Sınava giremeyen bir öğretmen yaptığı açıklamada, "Öğretmenlerden 3 aşamalı bir başvuru alındı. Son aşama da internetten başvuru yaptık ve başvurumuz onaylandı. Fakat başvuru yapanlar sınav giriş belgesi almak için İnternete girdiklerinde, sistem de başvurularının olmadığını görüp bu konu da dilekçe verdiler ve sistem de bir hata olduğu ortaya çıktı. Bizler MEB’in hatası yüzünden sınava giremedik ve mağduruz. Binlerce öğretmen başvuru yaptığı halde Millî Eğitim Bakanlığı’nın sistemine düşmemiş ve başvuru yapılmamış kabul edildi. Binlerce öğretmen sınava giriş belgesine ulaşamadığı için sınava katılamadı” ifadelerini kullandı.

'İptal değil telafi istiyoruz'

Anayasa Mahkemesi'nin sınavı iptal etmesi durumunda, sınava girenlerin Uzman Öğretmenlik unvanını alacaklarını ve sınava giremeyen öğretmenlerden emekli oluncaya kadar 2 bin 400 TL daha fazla ücret alacaklarını kaydeden öğretmen, "Anayasa Mahkemesi sınavı iptal ettiğinde bu sınav zaten bir daha da yapılmayacak. Biz sınav giriş belgesini alamadığı için sınava giremeyen öğretmenler için bir telafi sınavı yapılması veya tüm öğretmenlere çalıştığı yıla göre uzmanlık ve başöğretmenlik unvanı verilmesini talep ediyoruz” dedi.