LGS Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar!

LGS Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar!
LGS tercih dönemi başladı. Yüz binlerce öğrenci bugünden başlayarak 19 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar tercihlerini yapabilecek. Adayların tercih döneminde 5 noktaya dikkat etmesi gerekiyor.

Bugün başlayacak olan lise tercih süreciyle ilgili öğrenci ve velileri zorlu bir maraton bekliyor. LGS tercihi nasıl yapılması gerektiği, tercih ve yerleştirme takvimi ve öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gerekenleri haberimizde derledik.

TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

26 Haziran-19 Temmuz: Özel Ortaöğretim Kurumları’nın kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması

3-19 Temmuz: Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması

24 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi

24-28 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvurularının alınması

31 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçlarının ilanı

31 Temmuz-4 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvurularının alınması

7 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil sonuçlarının ilanı

8-16 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen adaylar için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca, başvuruların alınması

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ ŞART

Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları şart. Bu şartı yerine getirmezseniz yani ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ekranından tercih yapmazsanız, ‘merkezi sınavla öğrenci alan okullar’ kayıt ekranı açılmıyor.

TOPLAM 20 TERCİH HAKKINIZ VAR

yks-gunu-toplu-tasima-ucretsiz-mi.jpg

Adaylar tercih sırasında ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullardan 5 tercih yapabilecek. Sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10, pansiyonlu okullar listesinden ise 5 olmak üzere herkesin 20 okul tercih hakkı olacak. Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre öğrencilerin ‘ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı’ kriterlerine göre belirlenecek.

ONAYLATMAYI UNUTMAYIN

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından E-okul sistemi üzerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek. Tercihlerini E-okul üzerinden yapmayı seçenlerin en geç 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar yine herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğüne giderek tercihlerini onaylatmaları gerekiyor.

ONAY KÂĞIDINI KAYBETMEYİN

yksde-son-gun-neler-yapilmali.jpg

Tercih işlemini tamamlayanlara bir onay kâğıdı veriliyor. Adayın, tercih sonrası yerleşme sürecinde doğabilecek sorunların önüne geçilmesi için onay kâğıdını kaybetmemesi gerekiyor. Yanlış tercihin ya da yerleşmenin önüne geçmek için yapılan bu işlemde onay kâğıdının bir nüshası da okulda kalıyor.

SAKİN OLMAYA ÇALIŞIN

Uzmanlar, adayları panik ve dikkatsizlikle tercih yapmamaları konusunda uyarıyor. Adayların yerleşme garantisi olan düşük puanlı okulları birinci tercihlerine yazmamaları konusunda da dikkatli olmaları şart. Lise tercihi son günlere bırakılmamalı, listeler ve kılavuz dikkatle incelenmeli, üst sıralardaki tercihler her zaman en çok istenen okullar olmalı.