Kadınlar için Felsefe Okulu’ndan yeni proje

Kadının İnsan Hakları Eğitimini hedefleyen Kadınlar İçin Felsefe Okulu, 2022 yılında Prof. Dr. H. Nur Beyaz tarafından kuruldu ve aynı yıl, Aristoteles Felsefe Derneği öncülüğünde ve Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile üç gün süren (8-9-10, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi) ilk etkinlik düzenlendi. İkinci etkinliğini ise 14-15 Mart 2025 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirecek okulun temel amacı başta kadınlar olmak üzere kamusal alanda herkese yönelik kadının insan hakları konusunda eğitimler vermek olarak tanımlanıyor.
“500’E YAKIN KADININ YAŞAMA HAKKI ELİNDEN ALINMIŞTIR”
Aristoteles Felsefe Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. H. Nur Beyaz Erkızan’ın yaptığı açıklamada, “Çağımızda gerek ülkeler arasında ve de gerekse ülkelerin kendi içlerinde yaşanan kutuplaşmaların ve çatışmaların büyük ölçüde etnisite/ırk, din, kültür ve cinsiyet üzerinden yaşandığı görülmektedir. Ancak küresel olarak bakıldığında cinsiyet eşitsizliğinin istinasız tüm ülkelerde/toplumlarda yaşandığına tanık olunmaktadır.” ifadeleri kullanılırken kadının insan hakları çeşitli söylemler aracılığıyla - kültür, din, gelenek, görenek ve ideolojiler- tarafından inkar edilerek, kadının bir insan olarak kişisel bütünlüğüne ve saygınlığına yönelik şiddetin meşrulaştırıldığı kaydedildi.
“Yalnızca bu yıl ülkemizde 500’e yakın kadının bir insan hakkı olan yaşama hakkı elinden alınmıştır. Her yıl yarım milyondan fazla kadın ise, gebelik, doğum ve benzer diğer nedenlerle yaşamını yitiriyor.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Temel insan haklarından biri olan eğitime baktığımızda da kadının içinde bulunduğu durum tek kelimeyle trajik görünüyor. 280 milyonluk Arap Dünyasında her iki kadından biri okuma yazma bilmiyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise okur-yazar olmayan her üç kişiden 2’si kadın. Oysa insan eğitim yoluyla aklını yeşertebilir; hayatı; iyi ve güzel bir biçimde inşa edebilir. Ancak kadınların yüzyıllar boyunca bu en temel insani haktan mahrum bırakıldığı görülmektedir.” denildi.
“DÜŞÜNME, KONUŞMA VE YAŞAMA HAKKINI KORU”
Yapılan açıklamada, “Oysa, hayat düşünebilme, konuşabilme ve insanca bir yaşamı sürdürebilmedir. Kadının hakları, o nedenle, özünde insan haklarıdır ve ondan bağımsız düşünülemez. İşte bu eğitimin amacı hangi temelde geliştirilmiş olursa olsun, kadının insan haklarına karşı üretilen söylemleri deşifre etmek ve kadının insan haklarını hayatın içinde yeşertmeye, bilmeye, anlamaya ve paylaşmaya vesile olabilmektir.” ifadelerine yer verilirken Mustafa Kemal Atatürk’ün “Makus talihimizi yenebilmek için önce kavrayışımızı/zihniyetimizi değiştirmemiz gerekir.” sözü hatırlatıldı.
Erkızan, sözlerini “İşte bundan dolayıdır ki “bir insan olarak düşünme, konuşma ve yaşama hakkını koru” ifadesini, kadının insan haklarının merkezine ve de bu eğitimin temeline aldık.” ifadeleriyle noktaladı.