Çocuğunuzun Yurt Dışında Okuması Fikrine Sıcak Bakıyorsanız ama Şüpheleriniz Varsa...
Fikir aklınıza yattı, ancak şüpheleriniz mi var? Bu yazıda sizin için yurt dışında okumanın avantajlarını ve böyle bir düşünceniz varsa dikkat etmeniz gerekenleri derledik. Umarız karar vermenize, hazırlanmanıza yardımcı olur.
Hemen her ebeveyn, çocuklarının daha iyi bir geleceğe sahip olması için çok iyi ve kaliteli bir eğitim almasını ister ve bunun için de bütün olanaklarını seferber ederler. Çocuğunun uluslararası standartlarda eğitim veren bir kurumunda yer alması ve burada en iyi öğrenim sürecini görerek çok iyi bir konuma gelmesi her anne babanın hayalidir. Bunun için en sık tercih edilen yöntemlerden biri de yurt dışında, yabancı bir dilde eğitim aldırmaktır. Çocuklarını yurt dışında bir okula yazdırmak ve ilkokul-ortaokuldan başlayarak üniversite sonuna kadar bu alandaki çeşitli fırsatları değerlendirmek içinse bilinmesi gereken birçok şey vardır. Doğru bir rehberlik ve yönlendirme, biraz da araştırma ile sen de çocuğunun yurt dışında okumasının önünü açabilirsin.
Öncelikle ailece nasıl hareket edeceğinize karar vermelisiniz
Çocuklarının yurt dışında okumasını isteyen aileler, bunu doğrudan kendileri de o ülkeye yerleşerek ya da çocuklarını yatılı olarak oraya göndererek yapabilirler. Her iki durumun da kendisine göre avantajları ve de dezavantajları vardır. Eğer çocuğun ilkokul ya da ortaokul çağındaysa onunla birlikte senin de ailece gitmen daha mantıklı olacaktır. Çocuğun daha küçük yaşlarda olduğu için öğrenim hayatının daha başında yatılı olarak başlaması onun gelişimini derinden etkileyebilir. Ancak bunun yanında lise ya da üniversite çağındaki bir çocuğun varsa onun doğrudan kendi ayakları üstünde durmasına destek olarak tek başına o ülkede okumasına imkan sağlamak daha yerinde olabilir. Burada çocuğunun psikolojik özelliklerini ve karakterini de göz önüne alarak karar vermen en doğrusu olacaktır. Okuldaki rehberlik öğretmenleri ya da pedagogların da bu konudaki fikirlerini almak mantıklı olabilir. Her durumda bütün olasılıkları, avantaj ve dezavantajları çok iyi gözden geçirmeli ve değerlendirmelisin.
Özel okul mu devlet okulu mu?
Çocuğunu yurt dışında okutma konusunda vermen gereken bir diğer karar da devlet okulları ya da özel okulları mı seçmen gerektiğidir. Birçok ülkede devlet okullarını da tercih edebilirsin ancak bu noktada senin ya da ailenden başka birinin o ülkede çalışması ya da yaşaması gerekecektir. Ya da yine o ülkede yaşayan bir kişinin yanına da çocuğunu yatılı olarak gönderebilir ve bu yolla devlet okullarından birini tercih edebilirsin. Özel okullar bu alanda daha esnek olsa da ücret olarak devlet okullarına göre çok daha bütçe ayırman gerektiğini unutmamalısın.
Yurt Dışında Okumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurt dışında okumak alelacele alınabilecek bir karar değil. Olabildiğince erkenden düşünmeye ve hazırlık yapmaya başlamak gerekir. Nihayetinde tüm bu zorlu süreçlere değeceğinden emin olabilirsiniz. Gelin, mümkün olan en sorunsuz, en verimli yurt dışı deneyimini sağlamak için dikkat etmeniz gereken temel noktalara birlikte bakalım.
1-2 yıl öncesinden hareket etmelisin
Çocuğunu yurt dışında okutmak istiyorsan bu alandaki araştırmalarına ve hazırlıklarına 1-2 yıl öncesinden başlaman gerekiyor. Kayıt aşamasına geçmeden önce de çocuğunun hangi alanda akademik eğitim almasını istediğine karar vermen, okulların bütçesini, sunduğu olanakları, gelecek için nasıl bir yol çizdiğini eni konu araştırmalısın. Bu sürecin yurt içinde bir okula kayıt yaptırmak kadar basit ve hızlı olmayacağını unutmamalısın. Ek olarak çocuğunun yurt dışında okuyacağı okulun sınavla kayıt alıp almadığını da araştırman önemli. Eğer matematik ya da dil seviyesini ölçen ya da yeterlilik sınavı gibi bir aşama varsa bunun için de mutlaka önceden hareket etmen gerekiyor. Okullar bu sınavları açtıktan en az 1 yıl sonra kayıt alıyorlar.
Hedeflerinizi iyi belirleyin
Her şeyden önce çocuğunuzun yurt dışında lise okuyarak nasıl kazanımlar edinmesini hedeflediğinize karar vermelisiniz. Elbette genel anlamda pek çok avantaj sağlayan bir deneyim, ama özel hedefler belirlemeniz karar verme aşamasında yardımcı olacaktır.
En baştan başlayın. Çocuğunuzu neden yurt dışında liseye göndermek istiyorsunuz? Nasıl beceriler kazanmasını istiyorsunuz? Yatkın olduğu bir alan, özellikle üstüne düşmek istediği bir şeyler var mı? Sonrasında ne yapmayı planlıyorsunuz? Üniversite için ne gibi opsiyonlarınız var?
Daha sonra lojistik sorular üzerine de düşünebilirsiniz. Öğrenciniz ne kadar kalabilir? Ne kadar bütçeniz var? Ne kadar uzağa göndermeye razısınız? Kalacak yer için nasıl bir düzenleme size uygun olur? Bu soruların cevabına göre, araştırma ve karar alma aşamalarına geçebilirsiniz.
Araştırmanızı yapın
Aklınızda aşağı yukarı bir bütçe var, çocuğunuzun yetenekleri, becerileri, geliştirmek istediği alanlar belli, hatta sonrasında ne yapacağına dair de kabaca fikirleriniz var. Şimdi sıra başvuracağınız yerlere karar vermekte.
Öncelikle, farklı program seçeneklerinizin farkına varın.Örneğin, liseyi yurt dışında okumak tamamen dört seneyi de orada okumak anlamına gelmek zorunda değil. Kısa dönemli, iki haftalık veya bir sömestrlık programlar, yaz okulları, bir senelik exchange (değişim) programları bulunuyor. Ya da kısa süreli proje bazlı programları da tercih edebilirsiniz. Hatta özellikle dil öğrenme odaklı, “language immersion” (dil banyosu/daldırma) programlarına gönderebilir, dilin içerisine girerek, onunla yaşayarak kısa sürede akıcı şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Programa karar verdikten sonra okul ve mekan opsiyonlarınızı değerlendirebilirsiniz. Yalnızca okulu değil, okulun olduğu bölgeyi de iyi araştırmak gerekiyor. İklimi, yaşam koşulları, yakındaki büyük şehirler, gezilebilecek yerler, marketler gibi en ufak detaya kadar baktığınızdan emin olun. Çünkü o detaylar ileride çocuğunuzun gündelik hayatının ta kendisini oluşturacak.
Bütçe ayarlamaya erkenden başlayın
Yurt dışında öğrenci okutmak, ülkede kalmasına kıyasla daha pahalı olabilir. Tabii edineceği deneyimler, biriktireceği anılar ve geleceği için ne kadar faydalı olacağı düşünüldüğünde ödeyeceğiniz her kuruşa değecektir.
Ülkelerin, vakıfların, okulların burs imkanlarını araştırın. Eğer vaktiniz varsa şimdiden birikim yapmaya, bunun için bütçe ayırmaya başlayın. Yalnızca okul ücreti değil, yaşam giderlerinin de karşılanması gerekecek.
Başvuru koşulları için hazırlık yapın
Seçtiğiniz programa ve okula göre başvuru koşulları değişiklik gösterebilir. Bazıları belli bir okul ortalaması ya da belli dersler için not alt sınırı, bazıları farklı beceriler (örneğin, bir sporla profesyonel şekilde uğraşmak, güzel sanatlar ya da müzikle uğraşmak), bazılarıysa dil ön koşulu gerektirebilir. Bu tür ön koşullar erkenden planlama ve hazırlık gerektirir. Özellikle bir dil şartı varsa erkenden dil öğreniminin üstüne düşmek gerekecektir.
Yurt Dışında Okumanın Avantajları
Kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir
Yeni bir ülkede, farklı bir kültürde okuyan çocuklar çevresine adapte olurken bağımsız karar almayı ve kendi kendilerine yollarını bulmayı öğrenirler. Alıştıkları ve bildikleri geleneklerden, düzenlerden uzakta, gündelik hayatta birçok konuda kendi kendilerine sıfırdan öğrenip halletmeleri gereken sorunlarla karşılaşır, böylece sorun çözme becerilerini geliştirirler.
Farklı perspektiflere sahip arkadaşlar edinir
Aynı kültürün içinde yetişmiş arkadaşların paylaşımları daha kısıtlı bir çerçevede gelişir. Yurt dışında okuyan çocuğunuz dünyaya farklı pencerelerden bakan, bambaşka ülkelerden gelen insanlarla tanışma fırsatı elde eder. Yaşam tarzları, inanışları, bakış açıları farklı insanlarla diyaloglar kurarak kişisel gelişimine katkıda bulunan arkadaşlıklar edinebilir. Ayrıca ileride olur da oralarda kalmaya karar verir, ya da tekrar yolu oralara düşerse, kapısını çalabileceği birilerinin olması güzel şey.
Öz güven kazanır
Lise çağında bir çocuğun bambaşka bir ülkede kendine sıfırdan bir düzen kurması çok büyük bir adım. Ana dili olmayan bir dilde gündelik hayatını sürdürmek, yeni insanlarla tanışmak, derslere katılmak ve ortama ayak uydurmak… Tüm bunları başarmak çocuğunuzun öz güvenini oldukça besler, ileride karşılaşacağı zorluklara karşı “Ben bunların üstesinden gelebilirim.” hissi aşılar.
Yeni zevkler ve tutkular keşfeder
İnsanın kendini tanıması için doğduğu ve büyüdüğü ülkeden uzaklaşmak gibisi yoktur. Yeni ve yabancı bir ortamda, sıfırdan kendi seçimlerini yapmak ve özgürce seçeneklerini keşfetmek çocuğunuzun ufkunu oldukça genişletebilir. Ülkemizde olmayan farklı sanat ve spor dalları, hobiler, uğraşlar içinde kendini bulup ruhunu besleyecek yeni tutkular kazanabilir.
Girişkenliği artar
Hayatında böylesine büyük bir değişim yaşayıp adapte olabilen insanlar, risk alma konusunda çok daha cesur olurlar. Yurt dışında okuyan çocuklar akranlarına göre daha girişken, liderlik rolleri üstlenmeye meyilli ve ilk adımı atmaktan çekinmeyen bir karaktere bürünebilir. Konfor alanından çıkıp yeni yerler, yeni deneyimler keşfetmekten kaçınmazlar.
Üniversite başvurularında bir sıfır öne geçer
Bu konuya dair şüpheniz olduğunu sanmıyoruz, yine de vurgulamak isteriz. Doğup büyüdüğü ülkeden uzakta lise okumuş olmak, özellikle yurt dışı üniversite başvurularında kesinlikle çocuğunuza avantaj sağlayacak. Zorluklarla başa çıkabilen, hızlı öğrenen ve adapte olabilen bir yapıda olduğunu kanıtlar nitelikte, eşsiz bir özgeçmişe sahip olacaktır.
Harika anılar edinir
Okul anılarını unutabilen var mıdır dünya üzerinde? Kendini bulmaya çalışan ve bir yandan bir dolu ders yüküyle boğuşan hallerimize dair ne kadar özel, komik, çılgın anılarımız var hepimizin! Bir de o anıların bambaşka bir ülkeden gelen insanlarla geçtiğini hayal etsenize… Çocuğunuzun hayatı boyunca unutamayacağı anılar, yemek masalarında anlatabileceği ilginç anekdotlar biriktirebilmesi için eşsiz bir fırsat.
Farklı bir kültürü deneyimler
Hayatın ne getireceği belli olmuyor, insan dönüp dolaşıp kendini doğup büyüdüğü yerde bulabiliyor. İmkanı varken, gençken ve onu bağlayan sorumlulukları yokken gidip farklı bir ülkede yaşamak, farklı bir kültürü yaşayarak deneyimlemesi için belki de elindeki tek fırsat olacak. Öyle olmasa bile, ilerisi için ona çok değerli deneyimler ve beceriler kazandıracak. Gerçek bir dünya vatandaşı olması için belki de ilk adımı atmış olacak.
Okulları sadece akademik olarak ölçmemelisin
Çocuğunun yurt dışında okuyacağı okulu seçerken sadece akademik kriterlere ya da okulun bu alanda sunduğu olanaklara bakmamalısın. Bunun dışında sanat ve spor alanında da çocuğuna katacağı vizyona, benzeri alanlardaki başarısına ve çocuklara nasıl bir yön çizdiğine de odaklanmalısın. Yurt dışındaki birçok okul, spor ya da sanat alanında başarılı olan çocuklara burs olanakları da sunuyorlar. Belki de çocuğun bu alanlarda başarılı olarak okul bütçesini büyük oranda düşürecek bir burs kazanabilir. Bu bağlamda senin araştırmalarının da büyük önemi olduğunu unutmamalısın.