Zelenski duyurdu: Rusya Çernobil Nükleer Santrali'ni vurdu
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus insansız hava aracının gece boyunca Çernobil Nükleer Santrali'ndeki radyasyon sığınağını vurduğunu duyurdu.
Saldırının sığınağa önemli ölçüde zarar verdiğini öne süren Zelenski'ye göre saldırıda santralin yıkılan 4. reaktörünü koruyan yapı zarar gördü.
Saldırının yangına neden olduğunu ancak daha yangının söndürüldüğünü söyleyen Zelenski, bu hasara rağmen radyasyon seviyelerinin bu sabah itibarıyla artmadığını da belirtti.
Zelenski, Rusya'nın nükleer tesisleri hedef alan saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali'nin radyasyon sığınağını hedef aldığını ve bu olayda büyük zararın meydana geldiğini duyurdu. pic.twitter.com/MbMfOOln3Z
— Halk TV (@halktvcomtr) February 14, 2025
Zelenski şunları yazdı:
“Dün gece, yüksek patlayıcılı bir savaş başlığına sahip bir Rus saldırı uçağı, Çernobil Nükleer Santrali'nin yıkılan 4'ncü güç ünitesinde dünyayı radyasyondan koruyan sığınağı vurdu. Çernobil Nükleer Santrali'ndeki sığınak İHA tarafından hasar görmüş ve yangın söndürülmüştür. Şu an itibarıyla radyasyon seviyeleri artmamış ve sürekli olarak izlenmektedir. İlk değerlendirmelere göre, sığınakta meydana gelen hasar önemli boyuttadır.”
RADYASYON SEVİYESİ NORMAL
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Çernobil Nükleer Santrali'ndeki radyasyonun normal seviyede olduğunu bildirdi.
IAEA saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Yangın güvenlik personeli ve araçları dakikalar içinde müdahale etmiştir. İçerideki ve dışarıdaki radyasyon seviyeleri normal ve sabittir. Herhangi bir can kaybı bildirilmemiştir. Durumu takip ediyoruz” dedi.
ÇERNOBİL FACİASI
26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen kaza bir faciaya dönüştü.
Bugüne kadarki en büyük nükleer kaza olan facia Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirildi.
Patlamanın ardından radyoaktif madde yüklü bulutlar Türkiye dahil birçok ülkeyi etkiledi.
Çernobil nükleer faciası bazı bağımsız araştırmalara göre yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep oldu.
Facianın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk sakat dünyaya geldi, kanser vakalarının arttığı iddia edildi. Kazanın olumsuz etkilerinin nesiller boyunca sürmesi bekleniyor.