Ukrayna yardıma çağırdı, NATO ses verdi

Ukrayna yardıma çağırdı, NATO ses verdi
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Amerikalı mevkidaşı LIoyd Austin ile Pentagon’da bir araya geldi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırmasının gündemde olduğu görüşme sonrası Reznikov, dünyaya Rusya’ya karşı ittifak çağrısı yaptı. Öte yandan NATO Genel Sekreteri ise Rusya'ya yönelik gerilimi tırmandırmama çağrısı yaparken "Alman ordusuna ihtiyacımız var" dedi.

Pentagon'da gerçekleşen Ukrayna - ABD görüşmesinin gündeminde, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırması büyük ölçüde yer tuttu. Görüşme sonrası Kiev’den Rusya’nın "olağandışı" askeri hareketliliğine yönelik dünyaya ittifak çağrısı yapıldı.

Öte yandan Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'ya gerilimi tırmandırmama çağrısı yaptı.

Rusya’nın sınırdaki askeri varlığını artırmasına yönelik "Saldırı hazırlığı" tanımını yapmamayı tercih eden ABD’nin Savunma Bakanı LIoyd Austin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Putin’in neyi amaçladığını anlamış değiliz" yorumunu yapmıştı.

'Avrupa için feci sonuçları olacak'

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov Pentagon görüşmeleri sonrasında yaptığı açıklamada, Rusya’nın sınırda yükseltmeye devam ettiği tansiyonu tansiyonu kast ederek, "Bunun Avrupa için feci sonuçları olacaktır" ifadesini kullandı.

Reznikov, "Rusya’nın agresif yaklaşımlarının durup durmaması ise karşısında duracak ittifakın kararlılığına bağlı" diye konuştu.

ABD'li Bakan Austin ise Ukraynalı mevkidaşına "sınırdaki Rus hareketliliğini yakından takip ettiklerini" söyledi. Austin, "Rusya’nın istikrar bozucu hareketlerinden kaynaklanan endişelerimizi ve daha şeffaf bir tutum izlenmesi arzumuzu dile getirdik" dedi.

NATO: Alman ordusuna ihtiyacımız var

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya, Ukrayna sınırındaki gerilimi tırmandırmaktan kaçınma çağrısında bulundu. Stoltenberg, Berlin'de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, NATO'nun, Ukrayna sınırındaki durumu yakından izlediğini söyledi.

Stoltenberg, "Ukrayna sınırlarına yakın büyük ve olağandışı bir Rus kuvvetleri yoğunluğu görüyoruz. Rusya'yı şeffaf olmaya, bir gerilimi tırmandırmamaya, Ukrayna ile sınırlar boyunca gerilimi azaltmaya ve yardım etmeye çağırıyoruz" dedi.

NATO Genel Sekreteri, "Bu aynı zamanda ülkeyi korumak için tüm becerilere sahip bir Alman ordusuna ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Merkel de, Rusya'nın bölgedeki son askeri faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdi. Merkel, "NATO ile Rusya arasında büyük farklılıklar olsa da birbirimizle konuşmaya devam etmenin her zaman daha iyi olduğuna inanıyorum" dedi.

Putin'den 'kırmızı çizgi' uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı bir açıklamada Batı’yı Rusya’nın kırmızı çizgileri hakkındaki uyarılarını yüzeysel biçimde anlamakla suçladı.

Putin, "Batılı partnerlerimiz, Kiev’e öldürücü modern silahlar sağlayarak, Karadeniz’de, üstelik de sınırlarımızın çok yakında provakatif askeri tatbikatlar gerçekleştirerek durumu tırmandırıyorlar. Tabii ki partnerlerimizin çok nevi şahsına münhasır olduklarını, en hafif deyimiyle söylemem gerekirse, kırmızı çizgiler hakkındaki uyarılarımızı yüzeysel biçimde algıladıklarını biliyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

Kremlin, Eylül ayında NATO'nun Ukrayna'daki askeri varlığını artırması halinde Rusya’nın kırmızı çizgisinin aşılacağını söylemişti. Moskova o zamandan beri Ukrayna ve NATO'yu Karadeniz de dahil olmak üzere istikrarsızlaştırıcı davranışlarla suçlamaya devam ediyor.