Tayland'da buruk 1 Mayıs: Çalışan nüfusun yarısından fazlası kayıtdışı

Tayland'da buruk 1 Mayıs: Çalışan nüfusun yarısından fazlası kayıtdışı
Dünya genelinde işçilerin bayram olarak kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, çalışan nüfusun yarısından fazlasının kayıtdışı işçi olduğu Tayland'da ise buruk bir hava hakim.

Tayland merkezli Thai PBS World'ün haberine göre ülkenin Ulusal İstatistik Ofisi, Tayland'daki kayıtdışı işçilerin sayısının geçen yıl 19,6 milyonu bulduğunu belirtti. Bu da ülkenin toplam işgücünün yüzde 52'si anlamına geliyor.

Normal zamanlarda dahi işçilerin çoğunun kayıtdışı çalıştığı Tayland'da Covid-19'un yarattığı ekonomik kriz büyük bir sorun yaratıyor.

İşten kovulduğunu LINE'dan öğrendi

44 yaşındaki kadın Somwang Sangsantia, kriz sebebiyle işini kaybedenlerden biri. Sangsantia, geçen sene eşinin enfeksiyon kapması ardından yüksek risk grubu arasında yer aldığı için karantinada olduğu sırada kovulduğunu ifade etti. Thai PBS World'e konuşan 44 yaşındaki kadın kovulduğunu, ülkede yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulaması LINE üzerinden aldığını ifade ederek patronunun kendisine "İşe dönmene gerek yok" mesajını attığını belirtti.

Sangsantia, "Kıdem tazminatının k'sından bile bahsetmedi. Daha sonra öğrendim ki diğer altı arkadaşım da benim gibi işten atılmış" diye konuştu.

Sangsantia'nın hikayesi Taylandlı işçilerin kayıtlı ekonomide bile yaşadıkları güvensizliğin bir yansımasını sunuyor. Geçen yıl yaşadığı zorluklar kayıtdışı işçi olmanın nasıl bir şey olduğunu gösteriyor.

Tazminatını alması yedi ay sürdü

Chon Buri'deki kablo imalatçısı patronunun, yasal olarak kayıtlı olmasına rağmen herhangi bir tazminat ödemeyi reddettiğini söyleyen Somwang, "Ben de dava açmaya karar verdim" dedi. Dört aylık maaşına tekabül eden 36 bin bahtlık (15,618 Türk Lirası) tazminat ödemesini alması yedi ay sürdü.

Artık hayatını küçük esnaf olarak kazanan Somwang, oğlunu ve annesini desteklemesi gerektiğinden paranın onun için büyük bir anlam ifade ettiğini ifade etti.

Kayıtdışı işçiler savunmasız bir halde

Tayland Bankası 2021 raporunda, kayıtdışı işçilerin, düşük ve düzensiz gelirleri, devlet korumasından yararlanamamaları, kısıtlı birikimler ve büyük borçlar sebebiyle savunmasız halde olduğunu bildirdi. Rapora göre, bu savunmasızlık işçilerin, Covid-19 salgınından daha çok etkilenmesine yol açtı.

İlerleme Partisi'nin eskiden işçi lideri, şimdilerde Milletvekili Wanvipa Maison, "40 yaşında işten çıkarılan bir kişinin tekrardan düzenli bir işe girmesi çok zor. Bu insanlar işlerini kaybettiklerinde durumdan tek etkilenen kendileri olmuyor. Çünkü genelde evlerinin geçimini sağlayanlar bu kişiler oluyor" dedi.

Koruma yasası kabul edildi

Sözkonusu durumdan bahseden Bakanlar Kurulu geçen yıl kayıtdışı işçileri korumak ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için bir yasayı prensipte kabul etti. Bu yasama yürürlüğe girdiğinde seyyar satıcı vb. işlerde çalışanlara yasal koruma ve güvence sağlanacak.

'Taylandlılar haksızlığa uğruyorsa göçmenler daha kötüsünü yaşıyor'

Ancak Wanwipa eski sorunlar çözülmeden yenilerinin ortaya çıktığını belirterek, "Göçmen işçileri de düşünmemiz gerekiyor. Göçmenler işçi pazarında Taylandlılarla eşit olarak görülmüyorlar. Taylandlılar adaletsiz işçi uygulamalarıyla karşılaşıyorsa yabancılar daha kötüsünü yaşıyor" ifadelerini kullandı.

İşverenler yasalardaki boşlukları kullanıyor

Wanwipa, yasaların yalnızca bir yıldan uzun süre çalışanların işten atılmaları halinde bazı haklardan yararlanmasını mümkün kıldığını, bu sebeple işverenlerin işçileri yalnızca 11 aylığına işe aldığını, aynı kişilerin çalışmaya devam etmek istiyorlarsa tekrardan başvurmaları gerektiğini açıkladı.