Sri Lanka fena karıştı: Başbakanın evini yaktılar
Ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşan güney Asya'da yer alan ada ülkesi Sri Lanka'da 1 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 250 kişi yaralandı.
Sri Lanka’da 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisinin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Guardian: İlk domino taşının Türkiye olması bekleniyordu
Sri Lanka’daki isyanın kaleme alındığı The Guardian’daki yazıda, "Gelişmiş ülkelerin ekonomik çöküş sürecinde ilk düşen domino taşının Sri Lanka yerine Türkiye olması bekleniyordu" denildi. Yazıda, "Türkiye, yıllık yüzde 70 enflasyon oranına karşın hâlâ ayakta. Tehdit altında olan diğer ülkelerin aksine Türkiye kendi halkını besleyebiliyor" ifadeleri yer aldı.
Başbakan istifa etti
Muhalefetin artan baskısı sonrası Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ağabeyi Başbakan Mahinda Rajapaksa'yı görevden almaya niyetli olduğu iddiası gündeme gelmişti. Sözkonusu iddiaların ardından Başbakan Rajapaksa istifa etti.
Devlet Başkanı Rajapaksa'nın, parlamentodaki tüm partileri yeni hükümetin kurulması için görüşmeye davet etmesi bekleniyor. Şiddet olaylarını kontrol altına almak için başkent Kolombo'da askeri birlikler görev yapmaya başlamıştı.
Muhalefetteki Birleşik Halk Cephesi Partisi (SJB) yetkililerinden Tissa Attsnayake, geçici hükümet kurulursa şartlı destek vereceklerini açıklamıştı.
İstifasını veren Başbakanın evinin ateşe verildiği görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.
House of just-resigned PM of Sri Lanka Mahinda Rajapaksa burnt down. Houses of many MPs also have been burnt down. pic.twitter.com/oq10kRoiEj
— Sidhant Sibal (@sidhant) May 9, 2022
'Ateş açın' talimatı
Şiddet olayları sonrası ülke çapında 1 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka’da halk elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.
'Siyasiler Hindistan'a kaçtı' iddiası
Hindistan'ın Sri Lanka'daki diplomatik temsilciliği, bazı Sri Lankalı siyasilerin ve ailelerinin Hindistan'a kaçtığı iddialarını yalanladı.
Temsilcilikten yapılan açıklamada, "Son dönemde medya ve sosyal medyada bazı siyasi kişilerin ve ailelerinin Hindistan’a kaçtığına dair söylentileri fark ettik. Bu iddialar sahte, yanlış ve herhangi bir gerçeklikten yoksun haberlerdir. Bu iddiaları şiddetle reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi de Sri Lanka'daki gelişmelerle ilgili, "Hindistan, Sri Lanka'yla tarihi bağları olan yakın bir komşusu olarak, demokrasisini, istikrarını ve ekonomik iyileşmesini tamamen destekliyor" dedi.
BM'den diyalog çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), ekonomik kriz ve temel gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle hükümet karşıtı protestoların can kayıplarına yol açtığı Sri Lanka'da, daha fazla şiddetin önlenmesi için yetkililere diyalog çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet yaptığı yazılı açıklamada, Sri Lanka'daki son gelişmeleri değerlendirdi. Bachelet, hükümet yanlılarının dün başkent Kolombo'da barışçıl göstericilere saldırmasından derin endişe duyduğunu belirterek, "Şiddetin her türlüsünü lanetliyor ve meydana gelen saldırıların bağımsız, şeffaf, etraflı bir şekilde soruşturulması için yetkililere çağrıda bulunuyorum" dedi.
Ne olmuştu?
Elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından bir grup gösterici 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı. Polis göstericilere biber gazı ile müdahale etmiş ve bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Gösterileri "terör eylemi" olarak nitelendiren ve yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutan Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
OHAL tedbirleri, 5 Nisan'da kaldırılmış ancak ülke genelinde gösteriler devam etmişti. Bunun üzerine 6 Mayıs'ta yeniden OHAL ilan edilmişti.
Güney Asya'daki 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'nın, 1948'den bu yana en ağır ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor.
Sri Lanka diken üstünde: Kardeşi olan Başbakanı görevden alacak
Sri Lanka Çin'e olan borcu için Beijing'le temasta
Sri Lanka Cumhurbaşkanı: Vatandaşların şikayetlerini duymak için istekliyim