Son Dakika | Trump'tan tarihi Hürmüz geri adımı: İran'a bırakmaya hazır
ABD Başkanı Donald Trump, yakın çevresine Hürmüz Boğazı büyük ölçüde kapalı kalsa bile İran’la savaşı sona erdirmeye hazır olduğunu iletti. Wall Street Journal, ABD’li yönetim yetkililerine atıfta bulunarak aktardığı haberde, bu adımın Tahran yönetiminin boğaz üzerindeki sıkı kontrolünü muhtemelen güçlendireceğini belirtti.
BOĞAZ İRAN KONTROLÜNDE OLACAK
Yetkililere göre, Trump’ın bu yaklaşımı İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki hakimiyetini pekiştirebilir. Boğazın daha sonraki bir tarihte yeniden açılması için karmaşık bir operasyon yürütülmesi gerekeceği ifade edildi. ABD yönetimi, savaşı sonlandırma yönünde adım atarken bölgedeki enerji geçiş güzergahının geleceğine ilişkin belirsizliklerin sürdüğü kaydedildi.
İran ABD tehdidini umursamadı Hürmüz için düğmeye bastı
NE OLMUŞTU?
ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlatmış, İran da İsrail ile Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’deki ABD üslerine misillemelerde bulunmuştu. Çatışmaların başlamasıyla Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği durma noktasına gelmiş, İran boğazı ABD ve İsrail bağlantılı gemilere kapatmıştı. İran Meclisi ise boğazdan geçen gemilerden ücret alınmasını öngören yasa tasarısını onaylamıştı.
Hürmüz Boğazı için kritik karar! İran o ülkeye izin verdi: Günde 2 gemi geçebilecek
Trump daha önce İran’a 6 Nisan’a kadar süre tanıdığını duyurmuş, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise İran’ın anlaşmaya “giderek daha istekli” olduğunu ileri sürmüştü.