İran ABD tehdidini umursamadı Hürmüz için düğmeye bastı
ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı üzerinden gerilim tırmanırken, Tahran yönetimi önemli bir adım attı. İran Meclisi, küresel enerji ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan boğazdan geçen gemilerden ücret alınmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
GEÇİŞ ÜCRETİ 2 MİLYON DOLAR OLABİLİR
Al Jazeera’nın geçen hafta ortaya attığı iddiaya göre, geçiş ücretinin gemi başına yaklaşık 2 milyon dolar seviyesinde olabileceği konuşuluyor. Bunun, uluslararası petrol taşımacılığı maliyetlerini artırması ve bölgedeki ticaret dengelerini etkilemesi bekleniyor.
Trump İran’da görüştükleri ismi açıkladı
ABD’DEN TEHDİT GİRİŞİMİ
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’ın olası “ücretli geçiş” hamlesine ilişkin gün içinde yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın ABD’nin de dahil olacağı uluslararası bir koalisyon aracılığıyla açık tutulacağını söyledi. Rubio, İran’ın boğazı kapatması veya ücretlendirme sistemini hayata geçirmesi halinde bunun “ağır sonuçları” olacağını iddia ederek şunları ifade etti:
“Hürmüz Boğazı üzerinde kalıcı kontrolü tehdit ediyorlar, bir geçiş ücreti toplama sistemi oluşturuyorlar. Bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Başkan Trump, eğer isterse bunu engellemek için çeşitli seçeneklere sahip. Size söylemeyeceğim.”
İran'dan Trump'a 'Cehennem'li Hark Adası yanıtı
NE OLMUŞTU?
ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlatmış, İran da İsrail ile Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’deki ABD üslerine misillemelerde bulunmuştu. Çatışmaların başlamasıyla Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği durma noktasına gelmiş, İran daha sonra boğazı ABD ve İsrail bağlantılı gemilere kapattığını duyurmuştu. Son haftalarda İran Meclisi, boğazdan geçişlerde ücret alınmasına yönelik yasa tasarısını görüşmeye başlamıştı. ABD Başkanı Donald Trump daha önce Hürmüz Boğazı için “hamleler yapmaya başladık” açıklamasında bulunmuştu.