Rusya'dan Ukrayna'ya AB üyeliği yorumu: Yüksek ilgimizi gerektirir

Rusya'dan Ukrayna'ya AB üyeliği yorumu: Yüksek ilgimizi gerektirir
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'ya Avrupa Birliği (AB) aday ülke statüsünün verilmesi ihtimalini değerlendirdi. Peskov, sözkonusu üyeliğin Rusya'nın "yüksek" ilgisini gerektirdiğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulunarak Ukrayna'ya AB aday ülke statüsünün verilmesi ihtimalini değerlendirdi. Peskov, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, "Elbette, bu yüksek ilgimizi gerektiriyor. Çünkü Avrupa'da AB'nin askeri, savunma ve güvenlik alanlarının güçlendirilmesi konusunda tartışmaların yoğunlaştığını hepimiz biliyoruz. AB'de çeşitli dönüşümler yaşanıyor" dedi.

Liderlerin Kiev ziyareti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin dün Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirdiğine dikkati çeken Peskov, söz konusu ziyaretlerin sonuçları konusunda bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

'Putin'in görüşme planı yok'

Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmeye hazır olduğu yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "Macron, anlaşmazlıklar ile tartışmalı konuların müzakere masasında çözülmesinden yana. Bu yaklaşıma değer veriyoruz" şeklinde konuştu.

Peskov, Putin'in Scholz ve Draghi ile görüşmeyi planlamadığını ifade etti.

'Tahıl konusunda Ukrayna'nın tavrı net değil'

Ukrayna'dan tahılın sevkiyatı meselesiyle ilgili Peskov, Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında bu konuda temasların sürdüğünü belirterek, "Bu konuda istişareler yapılıyor. Kiev'in pozisyonu henüz net değil" ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere sürecine de değinen Peskov, "Bu müzakerelere açık olduklarını, ancak Kiev'in nisandan itibaren Rus tarafı ile irtibatı kestiğini" söyledi.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesini, Gürcistan'ın adaylık statüsünün ise daha sonra yeniden değerlendirilmesini istemişti.

Kaynak:AA