Rusya-Ukrayna krizi: Mesajlar yumuşadı, Kremlin çözümü işaret etti
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gündeme ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Batı medyasında dün gece Rusya'nın, Ukrayna'ya saldıracağına ilişkin iddialarla ilgili Peskov, "Özellikle son zamanlarda bilinen konularda Batı basınında çıkan haberlere dayanarak işimizi düzeltmiyoruz. Gece her zamanki gibi geçti. Beklendiği gibi. Sakin bir şekilde uyuduk. Sabah da sakin bir şekilde iş gününe başladık" ifadelerini kullandı. Öte yandan Peskov, Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma konusuna ilişkin de konuşarak, "Minsk Anlaşmasıyla bağdaşmaz" dedi.
Donetsk ve Lugansk konusu
Ukrayna'daki Rusya yanlısı yönetimlerin tanınmasına ilişkin Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'ndan gönderilen çağrıyı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aldığını bildiren Peskov, bu yönetimlerin tanınmasının Minsk Anlaşmalarıyla bağdaşmayacağını belirtti.
Putin'in, esas görevin, Donbas'taki sorunun Minsk Anlaşmalarının uygulanarak çözülmesi görüşünde olduğunu hatırlatan Peskov, Putin'in çalışmalarında buna odaklanacağını dile getirdi. Ancak Peskov,
Donbas'ta yaşayanlara Rus pasaportu verilmesinin de Minsk Anlaşmalarına aykırı olmadığını, bunun dünyada örneği bulunduğunu ifade etti.
Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlıları tarafından kurulan yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı gündemine almıştı. Sözkonusu kararın gündeme gelmesi ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin Donbass bölgesinde tırmanabileceği yorumları yapılmıştı.
Peskov'un sözkonusu konuya ilişkin 'Minsk Anlaşması' vurgusu yapması ise Rusya tarafından giden mesajların yumuşadığı yönünde yorumlandı.
'Müzakere sürecinin başlayacağını umuyoruz'
ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya ile güvenlik konusunda müzakereye hazır olmasını olumlu bulduklarını vurgulayan Peskov, Rusya için öncelikli konularla doğrudan bağlantılı olarak tartışmanın önemli olduğunu kaydetti. Peskov, "Bu müzakere sürecinin başlayacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.
Olası temas noktalarını aramak ve ilk bakışta taban tabana zıt görünen pozisyonların yakınlaşmasını teşvik etmek için diplomasinin var olduğuna dikkat çeken Peskov, "Bu durumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu tür müzakerelere girme arzumuzu ve hazırlığımızı vurgulamaktadır. ABD Başkanı Biden'ın da bu tür ciddi müzakerelere başlamaya hazır olduğunu belirtmesi olumludur" dedi.
Peskov, müzakerelerde Rusya ile Batı arasında güvenlik konularında temas noktalarının bulunacağını ancak sürecin zor olacağını, esneklik ve siyasi irade gerektireceğini dile getirdi.
'NATO'nun durum değerlendirme sisteminde bir handikap var'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Moskova'dan diplomatik çabaları sürdürmek için olumlu sinyaller görürken henüz sahada gerginliğin azaltılmasını görmediği yönündeki açıklamasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Peskov, NATO'nun durumu değerlendirme sisteminde sorunlar olduğunu savundu.
Peskov, "NATO'da durumu değerlendiren sistemde muhtemelen bir handikap var. Bu, elbette NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor" ifadelerini kullandı.
'NATO Ukrayna'yı kabul etmeyeceğini açıklasın'
Rusya’nın Viyana’daki askeri güvenlik müzakerecisi Konstantin Gavrilov, bir güvenlik toplantısındaki açıklamalarında, "Rusya, NATO’nun Ukrayna’yı kendi saflarına kabul etmeyi reddettiğini resmen açıklamasında ısrarcı olacak" dedi.
Gavrilov, "Ukrayna da askeri bloklar dışında kalacak tarafsız bir ülke olacağını resmen ilan etmeli. Kaldı ki bu statü, Ukrayna’nın 16 Temmuz 1990 tarihli egemenlik deklarasyonunda da yer almaktadır" diye ekledi.
'Ukrayna’daki siber saldırılarla Rusya’nın ilgisi yok'
Kremlin Sözcüsü Peskov ise devam ettiği açıklamalarında, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetleri, Privatbank ve Oşçadbank'a yapılan siber saldırılarla ilgili bir şey bilmediklerini ifade ederek, "Beklendiği gibi Ukrayna her şeyde Rusya'yı suçlamaya devam ediyor. Rusya’nın herhangi bir DDoS saldırısıyla ilgisi yok" dedi.
Ukrayna: Sınırda gerilim, sokakta miting
Stoltenberg Moskova'ya seslendi: Geri çekildiğinizi kanıtlayın