Rus petrol şirketi Rosneft Erbil'le 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı
Rusya'nın önde gelen petrol şirketlerinden Rosneft, gözlerin Kuzey Irak'a çevrildiği günlerde önemli bir anlaşmaya imza attı.
Rus şirketi Rosneft, tartışmalı bağımsızlık referandumunun yapılmasına günler kala Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle bir milyar dolardan fazla tutara sahip bir doğalgaz boru hattı anlaşması yaptı.
Şirket yaptığı son anlaşmayla bir doğalgaz boru hattı kurarak bölgedeki yatırımlarını büyütecek.
Boru hattının yılda 30 milyar metreküp kapasiteye sahip olacağı belirtiliyor. Bu rakam, Avrupa'nın gaz talebinin yüzde 6'sı ve kıtanın en büyük gaz tedarikçisi Rusya'nın sattığı doğalgazın ise altıda birine denk düşüyor.
Boru hattının 2019'da bölgenin iç tüketiminde kullanılması, 2020'den sonra da ihracata başlaması öngörülüyor.
Bölgedeki anlaşmazlığın birincil nedeni: Petrol
IKBY ayrıca şu anda günlük 650 bin varil olan petrol ihracatını 2020 itibariyle bir milyon varile yükseltmeyi planlıyor.
Bölgesel Yönetim 2014'ten bu yana Bağdat'taki merkezi yönetimden bağımsız olarak petrol ihraç ediyor, ve bu ihraç Merkezi yönetimle aranın açılmasının en büyük sebebi. Petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı konusunda Bağdat ile yıllardır anlaşmazlık yaşayan Erbil yönetimi, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gideceğini açıklamıştı. Bu açıklamayla birlikte bölgedeki gerilim daha da arttı.
Erbil yönetimi, mali durumunu düzeltmek için gelecekte satış vaatli anlaşmalara bağımlı durumda. Bölgesel Yönetim, IŞİD'le mücadele ve düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle yeni kaynaklara ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Rosneft ise bu yıl bu bölgeden petrol satın alan şirketler arasına girmiş ve ileride yapılacak petrol alışverişi karşılığında Bölgesel Yönetim'e yüz milyonlarca dolar kredi vermişti.
Öte yandan anlaşmanın Türkiye için, Avrupa'ya giden doğalgazda önemli merkezlerden biri haline gelme yolunda bir adım olduğu yorumu yapılıyor.