Putin'den talimat: Kuzey Buz Denizi'nde jeopolitik ısınma

Putin'den talimat: Kuzey Buz Denizi'nde jeopolitik ısınma
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni Deniz Doktrinini onayladı. Sözkonusu doktrin ile Moskova gözünü Kuzey Buz Denizi'ne çevirirken bunun dünyada yeni bir gerilim yaratacağı tahmin ediliyor.

Rusya lideri Vladimir Putin’in bu sabah onayladığı yeni Deniz Doktrini'nde, ABD'nin hakimiyet rotası ve NATO aktivitelerinin artması, Rusya’nın Dünya Okyanusu’ndaki ulusal güvenliğine yönelik başlıca tehdit olarak tanımlandı. Putin, her yıl temmuz ayının son pazar gününde kutlanan Donanma Günü’nde ülkenin yeni Deniz Doktrini'ni onayladı.

Yeni doktrine göre Rusya’nın Dünya Okyanusu’ndaki ulusal güvenliğine yönelik başlıca tehdidi ABD'nin hakimiyet rotası ve NATO aktivitelerinin artması oluşturuyor. Sputnik'te yer alan habere göre, belgede “Rusya Federasyonu'nun Dünya Okyanusu ile ilgili ulusal güvenliğine ve sürdürülebilir kalkınmasına yönelik başlıca meydan okumalar ve tehditler, ABD'nin Dünya Okyanusu'nda hakimiyete yönelik stratejik rotası, Dünya Okyanusu’nun ulaşım yolları ve enerji kaynakları kullanımı dahil olmak üzere uluslararası süreçlerin gelişimi üzerindeki küresel etkisidir” ifadelerine yer verildi.

Rusya’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler arasında NATO'nun askeri altyapısının Rusya Federasyonu sınırlarına kadar ilerlemesi ve ittifakın Rusya topraklarına bitişik deniz sularında tatbikat sayısının artması da yer aldı.

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Rus Donanması Günü münasebetiyle deniz geçit töreni düzenlendi. 40'tan fazla gemi ile denizaltı, 42 savaş uçağı ve 3 bin 500'den fazla askerin yer aldığı törene, Putin'in yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Donanması Başkomutanı Nikolay Evmenov ve çok sayıda askeri yetkili katıldı. Putin, burada yaptığı konuşmada, Rusya'nın ulusal çıkarlarının sınırları ile bölgelerini belirlediklerini kaydederek "Bunların arasında öncelikle Arktik sularımız, Karadeniz, Ohotsk Denizi ve Bering Denizi'nin suları, Baltık ve Kuril boğazları bulunuyor. Bunları sıkı şekilde ve tüm araçlarla koruyacağız" dedi.

"Tsirkon" hipersonik füze sistemlerinin, birkaç ay içinde Rusya Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına verileceğine dikkati çeken Putin, gemilerin inşasına devam edeceklerini dile getirdi.

Petrol savaşlarının yeni rotası

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre yeni doktrin Arktik Okyanusu'nda yer alan "Svalbard takımadaları, Franz Josef Land, Novaya Zemlya ve Wrangel Adası'ndaki denizcilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesini ve yoğunlaşmasını" istiyor. Ayrıca savaş potansiyelinin artırılması ve üs sisteminin geliştirilmesini sağlaması öngörülen doktrinde seyrüsefer, balıkçılık ve bilimsel araştırma ve güvenli işleyen açık deniz boru hattı sistemleri, çevre güvenliği, Arktik bölgesinin ve Kuzey Denizi Rotasının geliştirilmesi gibi maddeler de yer alıyor.

Yeni bir gerginliğin ayak sesleri mi?

Bölgede henüz yüzeye çıkarılmamış 9 trilyon dolarlık petrol ve 45 trilyon metreküplük doğalgaz yatağı bulunduğu tahmin ediliyor. Özellikle Avrupa ülkelerine doğalgaz sevkiyatı yapan Rusya'nın, Kuzey Buz Denizi'ne gözünü çevirmesi ile yeni bir gerginliğin doğacağı endişeleri de artıyor.

Rusya'nın, 2024 itibarıyla Kuzey Denizi rotası üzerinden 80 milyon tonluk kargo gönderimi yapmayı hedeflediği de biliniyordu.

Rusya’nın Ukrayna topraklarında sürdürdüğü ve beşinci ayında devam eden savaş, dünya çapında, çok büyük bir ekonomik krizde de yol açtı. Moskova gözünü Kuzey Buz Denizi'ne çevirirken Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı doğalgazda kesintiye gitmesi AB ülkelerinde büyük bir panik yaratmaya devam ediyor.

Rusya'nın yeni deniz doktrini

Putin'in imzaladığı doktrinde, Rusya dışında, uzak bölgelerde görevde olan Rus gemilerinin çalışmasını sağlayan üs noktalarının yeterli sayıda bulunmadığı kaydedilen doktrinde, ABD'nin okyanuslarda hakimiyet kurma siyaseti ve NATO'nun Rus sınırlarına doğru altyapıyı güçlendirmesinin Rusya için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Asya Pasifik ülkelerinde Rus donanmasının lojistik merkezlerinin kurulmasının öngörüldüğü doktrinde, ülkenin güvenliğinin sağlanması ve okyanuslarda çıkarlarının korunması amacıyla Rus donmasının savaş kabiliyetinin artırılacağı ifade ediliyor.

Doktrinde, aniden ortaya çıkan ve öngörülmeyen salgın hastalıkların ülkenin denizcilik faaliyetleri için risk oluşturduğuna işaret ediliyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler