Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif

Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif
Pakistan’da dün Ulusal Mecliste yapılan seçimle ülkenin yeni Başbakanı olan Şahbaz Şerif, Türkiye ve Çin ile ilişkilere önem vermesiyle biliniyor.

Eski Başbakan İmran Han’ın görevden alınmasının ardından bugün Mecliste gerçekleştirilen seçimde, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şerif, 174 oy alarak Pakistan'ın 23'üncü Başbakanı seçildi.

Pakistan Ulusal Meclisinde bugün başbakan seçilen Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, Cumhurbaşkanı Vekili ve Senato Başkanı Muhammed Sadık Sanjrani huzurunda yemin ederek görevine başladı.

Yerel basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Arif Alvi’nin rahatsız olması sebebiyle yemin töreni, Cumhurbaşkanı Vekili ve Senato Başkanı Sanjrani tarafından gerçekleştirildi.

Törende Senato Başkanı Sanjrani'nin okuduğu yemin metnini tekrarlayan Şerif, Pakistan'ın 23. başbakanı oldu.

Yemin töreninde PML-N liderinin ittifak kurduğu parti liderlerinin yanı sıra kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları da hazır bulundu.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, mecliste bugün düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini almıştı.

Ticaret hayatı

Orta sınıf bir tüccar olan babası Muhammed Şerif, Lahor'da demir işine başlayarak küçük ölçekli bir fabrika kurdu. Eğitimini tamamlamasının ardından Şahbaz Şerif, tıpkı ağabeyi Navaz Şerif gibi 1970’lerden itibaren ailesinin ticari işleriyle ilgilenmeye başladı.

Ailenin fabrikaları, tartışmalı millileştirme politikası kapsamında 1974’te eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto tarafından devlet kontrolüne alındı. Fabrikalar, General Ziya’ül Hak’ın askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Şerif ailesine geri verildi.

Siyasi hayata giriş

Şerif ailesi, ülke sıkıyönetim altındayken 1980’lerde politikaya atıldı. Aileden siyasete atılan ilk isim Navaz Şerif oldu ve Pencap eyaletinde General Gulam Jilani’nin yönetiminde Maliye Bakanı olarak göreve geldi.

Siyasi muhalifleri, "Şerif ailesini sıklıkla sıkıyönetim ve General Jilani’nin ürünleri" olmakla itham etti.

Şahbaz Şerif ise 1988’de Pencap meclisine, 1990’da da Ulusal Meclise milletvekili olarak girdi.

1993’te Pencap meclisine ikinci kez milletvekili seçilen Şahbaz Şerif, 1996’ya kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı.

Şahbaz Şerif, 1997’de Pencap Başbakanı seçildi ancak 1999’da General Pervez Müşerref’in darbesiyle görevi sona erdi.

Sürgündeki yıllar

Aile, 2001'de eski Suud Kralı Abdullah bin Abdel Aziz'in devreye girmesiyle Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi. Sürgün yıllarını Cidde'de sürdüren Şerif ailesi, 2007’ye kadar burada yaşadı.

Aile, 2007’de Pakistan’a geri döndü ve Şahbaz Şerif, 2008’de yapılan seçimlerde ikinci kez Pencap Başbakanı oldu. Şerif, 5 yıllık görevini doldurmasının ardından yapılan seçimlerde, üçüncü defa Pencap Başbakanı seçildi ve görev süresi 2018’de sona erdi.

Panama belgeleriyle görevden uzaklaştırıldı

2018’de ülkede yapılan genel seçimlerde Ulusal Meclise giren Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022’ye kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı. Şahbaz Şerif, ağabeyi Navaz Şerif’in isminin Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesince Temmuz 2017'de görevden uzaklaştırılmasının ardından aynı yıl PML-N lideri oldu.

Ülkenin siyasi tarihinde önemli yeri olan Şerif ailesi, sıklıkla yolsuzluklarla suçlandı. Navaz Şerif, Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz ve damadı Muhammed Safdar Avan, Şahbaz Şerif, Şahbaz Şerif’in iki oğlu Süleyman ve Hamza Şerif çok sayıda yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Bununla birlikte aile, yolsuzluk iddialarını reddederek iç siyasetteki hesaplar nedeniyle komploya maruz kaldıklarını yineledi.

İmran Han döneminde, Eylül 2020’de kara para aklama ve yolsuzluk davaları sebebiyle tutuklanan Şahbaz Şerif, Nisan 2021’de kefaletle serbest bırakıldı.

Hakkındaki davalar sebebiyle 10 ay cezaevinde yatan Navaz Şerif ise Kasım 2019'da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakıldı. Bu kararın ardından Kasım 2019'da tedavi için İngiltere'ye giden eski Başbakan Navaz Şerif, hala Londra'da bulunuyor.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, 2 Aralık 2020'de yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Şerif'i "adalet kaçağı" ilan etti.

Pencap'taki çalışmaları

Pencap, 110 milyonu aşan nüfusuyla 220 milyonluk Pakistan'ın en kalabalık eyaleti. Eyalete, ülkenin kültür, tarih, ekonomik ve sinema endüstrisinin merkezi olarak nitelendirilen Lahor başkentlik yapıyor.

Pakistan'ın en sanayileşmiş eyaleti olan Pencap, ülkenin geri kalanıyla kıyaslandığında refah düzeyinin yüksek olmasıyla biliniyor.

Pencap’taki başbakanlık yıllarında etkili bir yönetici ve bürokrasiyi idare etmeyi bilen bir lider olarak öne çıkan Şahbaz Şerif, başbakanlığı döneminde iletişim ve ulaşım altyapısının küçük ve kırsal bölgeler dahil geliştirilmesinde önemli rol oynadı.

Çin: Yönetime kim gelirse gelsin iyi ilişkiler sürecek

Çin, Pakistan'daki iktidar değişiminin iki ülke arasındaki iyi ilişkileri ve dostluk bağını etkilemeyeceğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, yaptığı açıklamada, Pakistan'da İmran Han hükümetinin güvensizlik oyuyla devrilmesine ilişkin soruya yanıt verdi.

Çin'in yakın komşusu ve dostu Pakistan'daki tüm tarafların birlik içinde olması ve ülkenin ulusal istikrarı ile kalkınmasını sürdürmesini dilediğini ifade eden Sözcü Cao, "Pakistan'ın siyasi durum ne yönde değişirse değişsin, Çin Pakistan ile dostluk siyasetini şaşmaz şekilde sürdürecektir. Pakistan'daki siyasi değişimin Çin-Pakistan ilişkilerinin genel doğrultusunu etkilemeyeceğine inanıyoruz" dedi.

ABD: Kim seçilirse seçilsin tutumumuz değişmez

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Pakistan'daki hükümet değişimine ilişkin, "Müreffeh ve demokratik bir Pakistan her zaman ABD'nin çıkarları için kritiktir. Bu ülkenin lideri kim olursa olsun değişmeyecektir" dedi.

Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin her zaman anayasaya uygun demokratik ilkelerin yanında yer aldığını vurgulayarak, "Hiçbir zaman bir siyasi partiye karşı başka bir partiyi desteklemiyoruz, biz her zaman hukukun üstünlüğü ve adaletin eşitliğinin yanındayız" ifadesini kullandı.

Psaki, Pakistan ile stratejik iş birliği ve savunma alanındaki ortaklıklarına önem verdiklerinin altını çizerek, "Müreffeh ve demokratik bir Pakistan her zaman ABD'nin çıkarları için kritiktir. Bu ülkenin lideri kim olursa olsun değişmeyecektir" diye konuştu.

Modi tebriklerini iletti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Ulusal Meclisinde bugün başbakan seçilen Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif'i tebrik etti.

Modi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Mian Muhammed Şahbaz Şerif'i Pakistan Başbakanı olarak seçilmesinden dolayı tebrik ediyoruz. Hindistan, terörden arındırılmış bir bölgede barış ve istikrar istiyor, böylece kalkınma ile ilgili zorluklara odaklanabilir ve halkımızın refahını sağlayabiliriz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)