NATO'nun yeni gündemi: Rusya'nın Afrika tehdidi

NATO'nun yeni gündemi: Rusya'nın Afrika tehdidi
İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya gelen İngiltere ve İspanya Savunma Bakanları, Rusya'nın Afrika'daki varlığından rahatsızlıklarını dile getirerek NATO'ya yeni stratejik konsepte güney kanadı savunmasını dahil etme çağrısında bulundular.

İngiltere ve İspanya Savunma Bakanları İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi.

Savunma Bakanları burada yaptıkları açıklamada, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın özellikle İttifakı hedef aldığının altını çizerek Moskova'nın Afrika'daki artan hakimiyeti ve aktivitelerinden duydukları endişeyi dile getirdiler.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles Rusya'nın ve Wagner Grup'un yayılmacı operasyonlarının Mali ve Libya gibi Afrika ülkelerinde görüldüğünü ifade ederek sözkonusu ülke ve şirketi bölgedeki organize suç ve terörü körüklemekle suçladı. Robles konuya ilişkin yaptığı açıklamanın devamında, "NATO'nun bu duruma kayıtsız kalamayacağını" söyledi.

NATO'ya güney kanadı çağrısı

Haziran sonunda Madrid'in ev sahipliğinde gerçekleşecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesi yapılan toplantıda, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise, Afrika'da artan istikrarsızlık ve kıtlığın Avrupa'yı doğrudan etkileyeceğini ifade ederek, "Eğer (Rusya) göçmenleri Avrupa'nın bir ucunda silah olarak kullanırsa, bu diğer ucunda da rahatlıkla kullanabileceğini gösterir" dedi.

Wallace, Robles'in NATO'ya yaptığı yeni stratejik konsepte güney kanadı savunmasını dahil etme çağrısını yineledi.

İngiltere Savunma Bakanı, Rus ordusunun bitkin olduğunu belirterek, "Rus donanması daha büyük bir tehdit olacak, Vladimir Putin donanmasını düşmanlarını korkutmak için kullanacak ve bu da onun başka taraflarda varlık göstereceği anlamına geliyor. Güney kanadı da dahil" diye ekledi.

Wallace bu sözlerini geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği üyesi Polonya ve Rusya'nın müttefiki Belarus arasında yaşanan mülteci krizine atıfta bulunarak dile getirdi.

Ne olmuştu?

Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya'ya girmek, oradan da diğer AB ülkelerine geçmek isteyen göçmenler geçtiğimiz sene büyük bir krize neden olmuştu. Belarus'a yasal yollardan giren ancak Avrupa'ya göçme arayışında olan çok sayıda mültecinin Polonya'ya geçmek istemesi, iki ülke sınırında tansiyonu yükseltmişti.

Belarus, Polonya'yı Avrupa'ya göçme arayışındaki kişilere insani muamele göstermemekle, Polonya yönetimi ise Belarus'u bu kişileri siyasi araç olarak kullanmakla suçlamıştı.

halktv.com.tr Dış Haberler