NATO, Türkiye'nin itirazını çözeceğinden emin

NATO, Türkiye'nin itirazını çözeceğinden emin
Almanya'nın başkenti Berlin'de NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda ikinci güne girildi. Toplantının bugünkü gündeminde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması konusu yer alıyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları zirvesi bugün ikinci günü toplantıları ile tamamlanacak. Toplantıdan önce basına konuşan yetkililer, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma konusunu değerlendirdi.

Rusya'nın komşusu Finlandiya'dan NATO üyeliğine başvuru kararı

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin, Helsinki'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen ortak basın toplantısında ülkenin NATO üyeliğine başvuru yapacağını duyurdu.

Fin Parlamentosu'nun ileriki günlerde kararı onaylaması bekleniyor ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli haber ajansı AP'nin yaptığı haberde bu onaylamanın formalite icabı olacağını belirtildi.

Önümüzdeki hafta Finlandiya'nın Brüksel'deki NATO merkezine resmi üyelik başvurusunu ileteceği öngörülüyor.

Mevlüt Çavuşoğlu, Danimarkalı mevkidaşıyla bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi Twitter hesabından, "NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı marjında Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod’la görüştük" paylaşımında bulundu.

avusoglu-danimarka.png

Çavuşoğlu'nun toplantıdan görüntüleri geldi

Bakan Çavuşoğlu'nun sözkonusu toplantıdan fotoğrafları yayınlandı. Bakan Çavuşoğlu'nun, toplantı öncesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ayaküstü sohbet ettiği görüldü.

avusoglu.png
Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)

İki gün önce Almanya'da gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları toplantısına Covid testi pozitif olduğu için katılamayan Blinken'ın Çavuşoğlu ile el sıkıştığı fotoğraf dikkat çekti.

nato-toplanti-2-001.png
Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın arasında oturan Çavuşoğlu'nun keyfinin yerinde olduğu fark edildi.

nato-toplanti-4.png
Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)

'Uzlaşmazlıkları çözebiliriz'

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană, muhabirlere verdiği demeçte Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması konusundaki endişelerini giderebileceklerinden emin olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu ve dostlar ile müttefiklerin dile getirdiği endişeleri dışa vurduğunu belirten Geoană, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurması halinde mutabakat için tüm koşulların sağlanabileceğinden eminim" dedi.

'Üçlü görüşme iyi geçti'

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman dün Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleşen üçlü görüşmenin iyi geçtiğini ifade ederek, "Tartışmalar rayına oturdu. Bugünkü toplantıda dayanışma gösterme ve tek bir yürek olma konusunda iyi sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum" dedi.

'Umarım süreç çabuk sona erer'

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly de toplantıdan önce muhabirlere yaptığı konuşmada, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurması durumunda hızlı bir onay sürecinin yaşanmasını umduğunu, "Umarım bu süreç haftalar içinde sona erer" sözleriyle ifade etti.

'Güvenlik garantisi verilmeli'

Finlandiya ve İsveç'in başvurusu halinde iki ülkeye de güvenlik garantisi verilmesi gerektiğini vurgulayan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Almanya, hızlı bir onay süreci için her şeyi hazırladı. Katılmaya karar verirlerse hızlıca üye olabilecekler. Onlara güvenlik garantisi vereceğimizden emin olmalıyız. Statülerinin belirsiz olduğu bir geçiş süreci yaşanmamalı" dedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusuna dair yaptığı açıklamada, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" diye konuşmuştu.

Açıklamalar, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un günlük basın brifinginde de gündeme gelmiş, Pentagon sözcüsü John Kirby, "Şu aşamada Türkiye'nin bu konudaki duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz" demişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, bugün mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceklerini belirterek, "PKK'yı terör örgütü olarak sınıflandırmayacağımız doğru değil, böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Pazar günü Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğiz" dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da, "Türkiye daha önce Finlandiya’nın NATO’ya katılması için pozitif görüş beyan etmişti" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:AA