Covid-19'a karşı geliştirilen BioNTech aşısı, olası yan etkilerinden dolayı hakim karşısına çıkıyor...
BioNTech bugün hakim karşısına çıkıyor: Dava, aşıların yan etkileri açısından ne anlama geliyor?
Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucusu olduğu BioNTech'te geliştirilen Kovid-19 aşısına Comirnaty adı verildi
Kovid-19'a karşı mRNA aşıları geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech, aşının olası yan etkileriyle ilgili bir dava nedeniyle bugün (12 Haziran) ilk kez mahkemeye çıkacak.
Dava, Kovid-19 aşısı olduktan sonra kalp ritim bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomlar gösterdiğini söyleyen ve adı açıklanmayan Alman bir kadın tarafından açıldı.
Öte yandan bu, şirket aleyhinde açılması beklenen yüzlerce tazminat davasından ilki.
Davanın basında yer almasından kısa bir süre sonra sosyal medyada da konuyla ilgili tartışmalar patlak verdi.
Aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı çok sayıda kullanıcı, bu davanın açılmasını aşıların kalıcı ve olumsuz yan etkilere sahip olduğunu kanıtladığını ileri sürdü.
Öte yandan birçok uzman da henüz görülmemiş bir davanın aşılara ve olası yan etkilerine dair net fikirler sunamayacağı görüşünde.
Davacı ne söylüyor?
Alman mahremiyet yasası kapsamında adının ifşa edilmemesi hakkını kullanan davacı, Alman aşı üreticisinden "bedensel zarar gördüğü" gerekçesiyle en az 150 bin euro (yaklaşık 4 milyon TL) tazminat talep ediyor.
Davacı, aşı nedeniyle vücudunun üst kısmında ağrı hissettiğini, kol ve bacaklarında şişlikler oluştuğunu, yorgunluk ve uyku bozukluğundan mustarip olduğunu savunuyor.
Öte yandan davacı bu davayı kazanırsa tazminatı tam olarak kimin ödeyeceği ve mahkeme masraflarını kimin karşılayacağı da belli değil.
Zira Avrupa Birliği'nin (AB) BioNTech de dahil olmak üzere aşı üreticileriyle yaptığı bazı toplu satın alma anlaşmaları, birliğin hem yasal maliyetler hem de olası tazminatlar için tam veya kısmi sorumluluk almasını gerektirebilir.
Birçok ülkede olduğu gibi Almanya'da da herhangi bir aşı yüzünden kalıcı zarar gören kişiler için kamusal bir mali destek planı var. Ancak bu programa başvuran bireyler ayrıca tazminat davası da açabiliyor.
ABD'de ise yetkililerden yasal onay alan Kovid-19 aşıları için üreticilere sorumluluktan muaf tutulma hakkı tanınmıştı.
Davacının avukatı ünlü bir aşı karşıtı
Dava Hamburg bölge mahkemesinde görülecek. Davacıyı hukuk firması Rogert & Ulbrich temsil ediyor.
Firmanın başında ise sosyal medyada aşı üreticilerini sert bir dille sık sık eleştiren nakliye hukuku uzmanı Tobias Ulbrich var.
Ulbrich, ABD'li milyarder Bill Gates'in Almanya'nın nüfusunu 27 milyon kişiye düşürmek için aşıları biyolojik silah olarak kullanmak istediğini iddia etmiş ve pandemi sürecinde tartışmalı bir figür haline gelmişti.
Avukat ayrıca bazı müvekkillerinin aşı nedeniyle AIDS olduğunu öne sürmüştü. Ulbrich'in bu iddiaları kanıtlanamazken, bilim insanları da Kovid aşılarının AIDS'le herhangi bir bağlantısının bulunamadığını belirtiyor.
Kaç dava açıldı, kaç kişi aşı oldu?
Rogert & Ulbrich, Kovid-19 aşılarının olası yan etkileri nedeniyle BioNTech'ten tazminat talep eden müvekkilleri için yaklaşık 250 dava başvurusu yaptığını duyurdu.
Bir diğer hukuk firması Caesar-Preller de aynı şirkete karşı 100 dava başvurusu yaptıklarını belirtti. İki firma Almanya'daki tüm aşı davalarını kapsadıklarını iddia ediyor. Bu da BioNTech'e karşı toplamda 350 davanın yolda olduğu anlamına geliyor.
BioNTech'e göre Almanya'da 64 milyon, dünya genelinde de yaklaşık 1,5 milyar insan aşı oldu.
Kaynak:indyturk.com