İsveç'ten Erdoğan'a yanıt: Mutabakatta ifade özgürlüğünden taviz yoktu
İsveç'te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemine izin verilmesi sonrasında Türkiye ile İsveç arasında yaşanan gerilim sürüyor.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, geçen yıl haziran ayında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakata atıfta bulunarak ülkesinin NATO üyeliği için bu mutabakatın gereklerini yerine getirmekte olduğunu, ancak din konusunun mutabakatta yer almadığını söyledi.
İki ülkenin NATO üyeliklerine onay için Türkiye'nin öne sürdüğü koşulların yer aldığı mutabakatta 'terörle mücadele', 'iade taleplerinin yerine getirilmesi' ve 'silah ihracat kısıtlamalarının kaldırılması' öne çıkıyordu.
'İfade özgürlüğü kapsamında'
DW Türkçe'nin İsveçli haber ajansı TT'den aktardığına göre, Billström, NATO üyeliğiyle ilgili mutabakatta, ifade özgürlüğü konusunda tavizlerin bulunmadığını belirterek, "Din konusunun da Türkiye ile imzalanan anlaşmanın bir parçasını oluşturmadığını" söyledi. İsveç hükümeti, Danimarka ve İsveç vatandaşlıklarına sahip aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın Kur',an yakma eylemine izin verilmesi ve polisin müdahale etmemesi yönündeki eleştirilere, bu eylemin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu yanıtını vermişti.
Dışişleri Bakanı Billström, yaşanan olaylarla ilgili Türkiye'nin öfkesini anladığını da belirterek, Kur'an yakma eylemini "yasal olmasına rağmen saygısızca" nitelemesinde bulundu. Billström, şu an tüm tarafların sakinleşmesi gerektiğini ve Türkiye ile görüşmelerin süreceğini kaydetti.
Erdoğan 'İsveç boşuna uğraşma' demişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İsveç'e de seslenerek "İsveç boşuna uğraşma, sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına ve senin koruma görevlilerinle birlikte bunun yapılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize evet demeyiz. Finlandiya konusunda bakışımız olumludur" ifadelerini kullanmıştı.
Adaylığıyla ilgili tartışmalara canlı yayında yanıt