İsrail Filistinli mahkumların iadesini erteledi
İsrail basınında yer alan haberlere göre; İsrail, Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını Hamas diğer rehineleri serbest bırakana kadar erteledi, gerekçe olarak da Hamas'ın ateşkes ve esir takası anlaşmasını ihlal etmesini gösterdi.
İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail'in Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, daha fazla İsrailli rehine serbest bırakılması sağlanana kadar erteleyeceğini duyurdu.
PMO, ertelemenin nedeni olarak Hamas'ın ateşkes-rehine anlaşmasını tekrar tekrar ihlal etmesini gösterdi.
"REHİNELERİN ONURUNU ZEDELEYEN TÖRENLER"
Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının, bir sonraki rehine dalgasının serbest bırakılmasıyla gerçekleşmesi bekleniyor.
Başbakanlık Ofisi, "Hamas'ın tekrarlanan ihlalleri, rehinelerimizin onurunu zedeleyen törenler ve rehinelerin propaganda amaçlı kullanılması nedeniyle, dün yapılması planlanan teröristlerin serbest bırakılmasının, bir sonraki rehinelerin serbest bırakılması sağlanana kadar, ertelenmesine karar verildi." dedi.
Serbest bırakılması beklenen esir sayısı ise 602 olarak telaffuz edildi.
Hamas'a bağlı Esirler Medya Ofisinden yapılan açıklamada da, İsrail'in 151'i müebbet ve ağır hapis cezasına çarptırılmış 620 Filistinli esiri serbest bırakacağı duyurulmuştu.
HAMAS GECİKMEYİ İHLAL OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ
Esir takasının yedinci turu kapsamında Gazze Şeridi'ndeki 6 İsrailli esiri serbest bırakan Hamas, İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'nden salıverilmesine rağmen İsrail'in Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını geciktirdiğini ve ihlalde bulunduğunu duyurmuştu.
Hamas Sözcüsü Abdullatif Kanu, İsrail'in esir takasını geciktirmesini anlaşma ihlali olarak nitelendirdiği açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
"İsrail'in esir takasının yedinci turunda Filistinli esirleri kararlaştırılan zamanda serbest bırakmaması, anlaşmanın apaçık bir ihlalidir."