İran'dan misilleme: Avrupa ülkesi orduları terör örgütü ilan edildi

İran'dan misilleme: Avrupa ülkesi orduları terör örgütü ilan edildi
İran Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Hava ve Deniz Kuvvetlerinin terör örgütü ilan edildiğini açıkladı. Kararın, AB’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör listesine almasına karşılık mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde alındığı belirtildi.

Avrupa Birliği, Tahran'ın protestocuları öldürmesine tepki olarak İran Devrim Muhafızları'nı "terör örgütleri" listesine eklediğini duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Hava ve Deniz Kuvvetlerini terör örgütü ilan ettiğini duyurdu.

"KARAR MÜTEKABİLİYET İLKESİ ÇERÇEVESİNDE ALINDI"

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin İran’ın resmî silahlı kuvvetlerinin bir parçası olan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu "terör örgütü" olarak tanımasına karşılık, AB ülkelerine ait Hava ve Deniz Kuvvetlerinin terör örgütü ilan edildiğini açıkladı.

Açıklamada, söz konusu kararın mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde alındığı vurgulandı.

İLK AB DUYURMUŞTU

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, şubat ayında yaptığı açıklamada, AB Dışişleri Bakanlarının İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü ilan ettiğini kamuoyuna duyurmuştu.

Kallas, bu kararın İran'da önemli bir askeri, ekonomik ve siyasi güç olan Devrim Muhafızları'nı El Kaide ve IŞİD gibi cihatçı gruplarla aynı seviyeye getireceğini belirtmişti. (ANKA)

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi