Guardian: Kürt hapishanelerindeki IŞİD üyeleri para karşılığı serbest bırakılıyor

Guardian: Kürt hapishanelerindeki IŞİD üyeleri para karşılığı serbest bırakılıyor
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'da yayınlanan habere göre Suriye'de Kürt yönetiminde bulunan hapishanelerdeki IŞİD mensubu iki kişi, yönetimle yaptığı anlaşma sonucunda para karşılığında serbest kaldı.

Hapiste tutulan kişilerin serbest bırakılmak için 8 bin dolar ödediğini belirten haberde, Bethan McKernan ve Hussam Hammoud'un imzası bulunuyor.

IŞİD'in çöküşüne kadar örgütün içinde olduklarını belirten iki kişi, 2019'dan bu yana 10'dan fazla kişinin bu yöntemle serbest kaldığını belirtse de toplam kaç kişinin para karşılığında serbest bırakıldığı bilinmiyor.

IŞİD üyesi olmakla suçlanan yaklaşık 8 bin Suriyeli-Iraklı erkek ve kendi ülkeleri tarafından geri gönderilmeyen 2 bin yabancı, kuzeydoğu Suriye'de SDG tarafından yönetilen aşırı kalabalık üç hapishanede tutuluyor.

SDG sözcüsü Farhad Shami ise Guardian'ın elde ettiği ve serbest bırakılanların imzaladığını söylediği belgenin resmi olduğunu yalanladı ve böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

Deyr ez-Zor'dan Ebu Muhammed, 2014 yılında SDG'ye karşı Kobani kasabası için verilen savaşta bir savaş birliğine liderlik etti. Cephede beş yıl hayatta kaldı, 2019'da tutuklandı.

Muhammed, serbest bırakılma sürecini şöyle anlatıyor:

"Serbest bırakma süreci kolay olmadı, ancak birçok SDG lideriyle temasa geçtikten sonra ailem SDG'nin kamu maliyesi departmanına resmi 8 bin doların yanı sıra 14 bin dolar rüşvet ödedikten sonra beni hapisten çıkarmayı başardı"

İki adamın hapishaneden nasıl çıktıklarına dair verdiği ayrıntılar, Guardian'ın bir SDG kaynağından elde ettiği farklı bir kişiye ait tahliye belgesini karşılıyor. Her iki adam da aynı formu imzaladıklarını belirtiyor

Mart ayında serbest bırakılan Ebu Cafer, IŞİD'in elindeki Rakka'da güvenlik görevlisiydi ve burada grubun sade İslam yorumuna uymayan yerel insanları cezalandırmak ve infaz etmekle ün salmış bir şubede çalışıyordu.

Ebu Cafer, çeşitli QSD yetkililerine 22 bin dolar rüşvet verdiğini söylerken, bu parayı varlıklı ailesinden bazı mülklerini satmalarını isteyerek topladığını belirtti. IŞİD'e sadece para kazanmak için katıldığını iddia eden Ebu Cafer, ancak daha yaygın olarak kullanılan aşağılayıcı bir terim olan 'DAEŞ' yerine, gruba tam adıyla, Arapça olarak atıfta bulunmaya devam ediyor.

.