Fransa'da Kürtaj Hakkı Anayasal Güvence Altına Alınıyor: İşte Son Durum!

Fransa'da Kürtaj Hakkı Anayasal Güvence Altına Alınıyor: İşte Son Durum!
Fransa’da kürtajın anayasal bir hak olmasını öngören tasarı, çarşamba günü 50'ye karşı 267 oyla Senato’da da desteklendi.

Fransa'nın Senato'sunda ezici bir çoğunlukla kabul edilen tasarıyla, ülkede kürtaj hakkı anayasal bir hak olarak tanınmaya bir adım daha yaklaşıyor. Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis tarafından daha önce onaylanan öneri, Senato'da da büyük destek gördü. Bu gelişmeyle birlikte Fransa, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alacak ilk ülke olma yolunda ilerliyor.

Fransa'da kürtaj 1974'ten bu yana yasal, ancak son dönemde yasanın daha da güçlendirilmesi yönündeki baskılar artmıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen yıl kürtaj hakkını anayasal güvence altına alma sözü vermişti. Pazartesi günü Versailles Sarayı'nda iki meclisi özel bir Kongre oturumuna çağıran Macron, son oylama için bir araya geleceklerini duyurdu. Anayasa değişikliğinin en az beşte üç çoğunlukla onaylanması durumunda referanduma gerek kalmayacak.

Özellikle kadınların vücutlarına karar verme özgürlüğünün anayasada korunmasının önemine vurgu yapan Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Fransa'nın tarihi bir güne yaklaştığını ifade etti.

Ancak, yasa değişikliğini desteklemeyen muhafazakar senatörler, baskı altında olduklarını dile getirdi. Bazı muhalifler, aileleri tarafından dışlanma endişesi taşıdıklarını belirtti. Özellikle ismi gizli kalmak isteyen bir kadın senatör, karşı oy kullanması durumunda kızlarının kendisini ziyaret etmeyebileceğini söyledi.

Fransa'daki bu gelişme, kürtaj hakkıyla ilgili tartışmaların sürdüğü bir döneme denk geliyor. ABD'de Yüksek Mahkeme'nin 2022'de kürtaj hakkını iptal etmesi ve bazı eyaletlerde kürtajın kısıtlanması, kürtajla ilgili tartışmaları alevlendirmiş durumda. Aynı şekilde, Polonya'da da 2020'de kürtaj neredeyse tamamen yasaklandı.

KARŞI OY KULLANIRSAM KIZLARIM ZİYARETİME GELMEZ'

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan çok sayıda muhafazakar senatör, yasa değişikliğini onaylama konusunda kendilerini baskı altında hissettiklerini kaydetti. İsminin gizli kalmasını isteyen bir kadın senatör, "Eğer karşı oy kullanırsam kızlarım artık Noel’de ziyaretime gelmezler" dedi.